.

Un vehicle de la Policia Local de Cambrils. Foto: Reusdigital

Cambrils serà l’escenari d’un exercici pràctic docent d’incidents de múltiples víctimes que forma part del programa oficial del 12è Màster en Assistència Integral en Urgències i Emergències per a Medicina i Infermeria de la UAB.  La recreació està organitzada per l’Institut d’Estudis Mèdics (IEM) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb el suport de la Policia Local de Cambrils.

La pràctica es portarà a terme demà dijous, 10 de maig, al matí i consistirà en la simulació de dues catàstrofes. Per una banda, es realitzarà un rescat de persones afectades per una riada a la desembocadura, dins la ciutat, de la riera d’Alforja, amb els riscos afegits que implica aquest tipus d’incidents: arrossegament de persones, vehicles  amb persones atrapades, traumàtics, ofegats, hipotèrmics, etc., i que comportarà l’existència de diferents escenaris d’intervenció simultanis. Per altra banda, es recrearà un incendi en el context d’una activitat lúdica de festa en un local municipal situat en el soterrani de un edifici municipal de Cambrils.

Es tracta de la mobilització de recursos, humans i materials més important de Catalunya en un simulacre docent universitari. Aquest exercici per millorar la formació del personal que haurà d’atendre les urgències i les emergències també s’ha convertit en un important banc de proves dels equips d’intervenció d’emergències del nostre país.

Els exercicis comptaran amb la participació d’entre unes 90 i 100 persones que faran de víctimes, maquillades i entrenades prèviament des del punt de vista fisiopatològic segons cada mecanisme lesional.

En la pràctica hi participaran prop de 80 alumnes, professionals en actiu, metges, infermers i TES, que actuaran en les 2 simulacions consecutives previstes amb escenaris parcialment diferents amb els seus defriefings posteriors corresponents.

L’activitat compta amb la col·laboració de Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, dotacions de Protecció Civil, institucions de l’emergència de l’Estat, i d’estudiants d’infermeria de la UAB i la UB, i de formació de grau mig en emergències sanitàries (TES), com ara l’IES Jesuïtes El Clot, IES Moisès Broggi, IES Aumar o IES Ramón Berenguer IV, com a figurants, que seran maquillats “in situ” per donar més realisme a la intervenció. El maquillatge anirà a càrrec dels estudiants de l’IES Salvador Seguí.

Com en els últims vuit anys, hi haurà un Servei d’Urgències Hospitalari en el marc del simulacre liderat pels caps d’urgències d’hospitals col·laboradors del màster com Sant Pau, Mútua de Terrassa, Parc Taulí o Vall d’Hebron. A més, també hi intervindran els PMA (Post Mèdic Avançat) i CCA (Centre de Comandament Avançat) prehospitalaris habituals en aquest tipus d’incidents.

També hi haurà ambulàncies amb personal operatiu, unitats assistencials i comandament amb l’objectiu de poder donar el màxim de realisme en aquest exercici pràctic docent universitari de referència al nostre entorn.