.

Cambrils gestionarà més de 20.000 arxius de la família Vidal-Barraquer a partir d’aquest 2018. Foto: Ajuntament de Cambrils.

La família Vidal-Barraquer ha cedit reproduccions del seu fons fotogràfic i documental a l’Ajuntament de Cambrils perquè l’Arxiu Municipal el gestioni i el doni a conèixer. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Cultura, Lluís Abella; els nebots néts del cardenal, Maria Eugènia i Francesc Vidal-Barraquer; l’arxiver municipal, Pedro Otiña, i el comissionat de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, Josep M. Panicello, han presentat avui aquest fons familiar format per més de 3.000 documents textuals i les 23.500 imatges.

Tal i com ha explicat l’alcaldessa del municipi, aquesta és una “important notícia per Cambrils”. A partir d’avui, el consistori preservarà, en cooperació amb l’Arxiu Nacional de Catalunya (el qual preserva els arxius originals), “una documentació fotogràfica que ha passat a les mans de l’arxiu municipal” en una acció “molt encertada per part de la família Vidal-Barraquer”, ha destacat Mendoza.

El conveni de cessió de les reproduccions es va signar el passat 15 de febrer de 2018 entre l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i Francesc Vidal-Barraquer Mayol en representació de la família. Una meta que significa la gestió “d’importants documents inèdits i classificats”, els quals “facilitaran conèixer la nostra història i poder estudiar-la”, explica el regidor de Cultura de Cambrils, Josep Lluís Abella.

Un arxiu que romandrà físicament a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que serà custodiat digitalment de forma compartida amb l’Ajuntament de Cambrils. Foto: Arxiu Vidal-Barraquer.

Durant els propers mesos, el personal de l’Arxiu Municipal de Cambrils treballarà en l’organització i descripció d’aquest valuós fons patrimonial amb l’objectiu de fer-lo accessible a tota la ciutadania. Una documentació que serà presentada en un acte públic emmarcat en l’Any Cardenal Vidal i Barraquer 2018 a la propera tardor.

Entre els documents textuals, destaca la cessió de reproduccions d’una bona quantitat de documents datats als segles XVIII i XIX relacionats amb documentació directament vinculada al passat notarial de diferents membres de la família. Respecte als documents fotogràfics, Francesc Vidal-Barraquer constata que “són fotografies costumbristes amb una qualitat artística per sobre de la norma”, les quals mostren Cambrils i altres municipis durant la primera meitat del segle XX. Vidal-Barraquer també explica que “ha sigut un interès de la família compartir aquests documents amb l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’Ajuntament de Cambrils”.

Informació dels autors de les fotografies que preservarà en endavant l’arxiu històric de l’Ajuntament de Cambrils:

Josep Vidal i Barraquer (Cambrils 1872 – Barcelona 1938). Va ser batejat a Cambrils el 1872 amb els noms de Josep, Benet i Tomàs. Estudià medicina a la Universitat de Barcelona, encara que mai va exercí i també peritatge agrícola. En termes locals, Josep Vidal va ser un dels principals impulsors en la formació i constitució de la cooperativa agrícola de Cambrils.

Mendoza ha destacat “la importància dels documents que la família Vidal-Barraquer comparteix” amb el municipi. Foto: Arxiu Vidal-Barraquer.

Els documents fotogràfics d’en Josep Vidal i Barraquer superen les 2.000 unitats. El marc cronològic abraça des de mitjan de la dècada dels anys deu del segle passat fins aproximadament l’any 1935. Predominen les fotografies relacionades amb Cambrils: normalment fotografies de caràcter familiar ambientades a les propietats de la família. Sovint hi ha escenes de platja així com imatges de l’edifici de la cooperativa agrícola. També destaquem un nombrós número de fotografies de Barcelona així com del territori immediat a Cambrils:  Poblet, Scala Dei, Santes Creus o Tarragona. També hi ha fotografies de Madrid, Lourdes, Venècia o Paris entre altres grans capitals.

Cal fer menció especial de les fotografies relacionades amb el Cardenal Francesc Vidal i Barraquer, germà d’en Josep Vidal i Barraquer. La seva càmera va ser testimoni de moments claus a la vida del Cardenal, com per exemple el dia en que és nomenat arquebisbe de Tarragona o una visita a Roma del Cardenal.

Montserrat Vidal-Barraquer Flaquer (Barcelona 1902-1992). La filla del primer matrimoni de Josep Vidal i Barraquer va ser pionera de la fotografia catalana i sòcia de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya des de mitjan dels anys cinquanta del segle XX. Era freqüent veure-la per Cambrils amb la seva càmera de fotos, immortalitzant les barques, el camp, el port, els carrers, els pescadors i els pagesos durant la seva activitat diària.

La família i nets de Vidal i Barraquer afirmen també que “l’Ajuntament de Cambrils té ple dret a accedir al fons físic de l’Arxiu Nacional de Catalunya” en l’acord realitzat. Foto: Arxiu Vidal-Barraquer.

Més enllà de l’acreditada reputació artística de les seves fotografies, la seva càmera reflecteix el procés de transformació de Cambrils i altres poblacions veïnes. En total s’han cedit més de 19.000 fotografies de la Montserrat Vidal-Barraquer a l’AMCAM. D’aquestes, 4.380 ens mostren el Cambrils de mitjan de segle XX. Moltes són imatges de caràcter costumista que tenen un elevat interès documental. Entre les poblacions veïnes, destaquem les poc més de 1.000 fotografies relacionades amb Salou, les poc més de 700 de Tarragona o les 820 fotografies de Reus.

Josep Maria Vidal-Barraquer Marfà (Barcelona, 1918-1984). Les imatges cedides a l’AMCAM d’en Josep Maria Vidal-Barraquer abracen el marc cronològic entre el 1948 i el 1977. Entre les poc més de 900 fotografies cedides predominen els paisatges de costa i camp de Cambrils així com de viles properes. També hi ha instantànies d’altres indrets de Catalunya com ara Solsona o els Pirineus.

Ramon Vidal-Barraquer Marfà (Barcelona, 1920-1998). Les reproduccions fotogràfiques cedides a l’AMCAM d’en Ramon Vidal-Barraquer queden datades entre l’any 1948 i la dècada dels anys cinquanta del segle passat. D’entre les poc més de 1.000 fotografies predominen imatges de Cambrils, dels Pirineus, Barcelona, Andalusia i Estats Units i Canadà.

David Aymerich