.

Els cinc autors locals que mostraven la seva obra més recent. D’esquerra a dreta, Rosa Mezquita, Núria Cortadella, Raquel Gámez-Serrano, J. M. Rubio i Jordi Suñé. Foto: Tots21

Entranyable Sant Jordi el viscut a Creixell, amb cinc autors i autores oferint les seves obres més recents, la presència d’estands d’entitats de la vila i una presentació força especial: el projecte de memòria viva de Creixell que executa l’antropòleg torrenc Jordi Suñé.

‘Creixell fa memòria’ és el títol del llibre-document de Suñé, que avui presentava a Creixell per segon cop i que recull la memòria oral obtinguda a partir essencialment de 29 entrevistes a gent gran de la vila. Històries irremeiablement perdudes en el temps (“als anys 60, Creixell tenia 250 habitants, i avui en dia, 4.000”, recordava l’autor o com el Creixell pagès i de pescadors ja finat).

Suñé, presentant al públic el projecte ‘Creixell fa memòria’. Foto: Tots21

Era temps de parlar de la memòria i també de recrear crims. L’autora creixellenca que s’ha consagrat en aquest camp és Raquel Gámez-Serrano, directora del festival de novel.la negra en català Creixell.crim -enguany tocarà la segona edició el mes de juliol-, i que acaba de presentar ‘Malabèstia’, guanyadora del premi Ferran Canyameres de novel.la i editada per Pagès, un segell català de prestigi.

No acaba aquí la collita local. Rosa Mezquita Casals presentava ‘Cenizas de carbón’; J.M. Rubio, ‘L’esvoranc’ i ‘El legado del viento’, mentre la professora de llengua Núria Cortadella oferia ‘Confinada’, una novel.la de contrastos entre dues germanes, Carmen -la protagonista- i Lucía, la seva germana. La primera, molt reservada, amb un punt d’enveja vers la segona, i la Lucía, vital, diríem que triomfadora. Creixell hi és present de la mà de la Lucía. Tots ells repartien signatures a la plaça Major, epicentre de la diada literària.

Imatge dels estands de les entitats Papallones Liles i Col.lectiu de Dones de Creixell, amb una gran bandera republicana. Foto: Tots21

Jordi Suñé, al seu torn, presentaria en públic el llibre-projecte ja comentat ‘Creixell fa memòria’ acompanyat d’un vídeo-tràiler de dos minuts emès en una pantalla i que és l’avantsala d’un projecte de documental més ambiciós que es completarà més endavant i que serà accessible pel públic.

El seu laboriós treball, elaborat durant bona part de la pandèmia, ha suposat recuperar de fonts essencialment privades fins a 500 documents, que escanejats, es posaran a l’abast de l’Ajuntament. És un material de primer ordre que s’emmarca en la recuperació de la història local des del vessant oral i de recuperació de documents, molts d’ells fotografies domèstiques o d’esdeveniments succeïts al poble.

El bona mesura, la diada de Sant Jordi culminava la celebració dels 10 anys de la Bibliocreixell, la biblioteca municipal que s’ha convertit aquesta dècada en referent en la celebració d’activitats. Tot i que organitzada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament, que comanda Francesc Sentís, la Biblioteca desplegava aquest Sant Jordi una suma d’accions, moltes d’elles destinades al públic infantil, des de titelles a cant coral dirigit per David Molina.

En el camp dels adults, la creació d’un club de lectura centrat en la novel.la negra està tenint un gran predicament, comentava a Tots21 la seva responsable, Maribel Pérez Fontanillas. La diada ha tingut un preludi amb activitats infantils i la presentació del llibre de Raquel Gámez, entre d’altres. Preparint-se per l’arribada del Creixell.crims. Serà al juliol quan les pistoles literàries tornaran a fumejar. Estan advertits

Jaume Garcia