.

.

TOTS 21

Restauradors, experts i autoritats, durant la presentació de les Jornades. Foto: Tarragona21

Restauradors, experts i autoritats, durant la presentació de les Jornades. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament d’Altafulla llença un repte gastronòmic. Les IX Jornades Gastronòmiques, que comencen avui mateix i restaran en ‘cartellera’ fins al 30 d’octubre, presenten un producte típicament mediterani i típicament altafullenc, per a promocionar-lo donades les seves virtuds saludables: la garrofa.

Tinguda com «el cacau dels pobres», o el dolç dels més desafavorits, o el de la postguerra, Altafulla vol posar en valor les seves propietats saludables, aptes perquè els diabètics, els afectats pel gluten i als qui els afecta la lactosa ho pugin tastar i gaudir.

Deu restaurants d’Altafulla han seguit el repte i ofereixen a patir d’avui plats on tot o una part del que es cuina té la garrofa com a element principal. L’Ajuntament s’ha volgut envoltar d’un mestre pastisser reconegot, Oriol Rossell, de la jove empresa de pastisseria artesanal de qualitat L’Obrador, del Vendrell, que justament porta temps treballant i buscant-li sortides culinàries a la garrofa.

Ell ha estat l’encarregat enguany de presentar les IX Jornades Gastronòmiques d’Altafulla i Primeres de la Garrofa, que organitza la regidoria de Comerç de l’Ajuntament, encapçalada pel regidor de Comerç, Jaume Sánchez. L’acte de presentació, s’ha celebrat aquest migdia a la plaça del Pou d’Altafulla.

Jaume Sànchez ha volgut destacat “les característiques organolèptiques que té aquest producte tant arrelat a la nostra terra” amb la voluntat “de posar-lo en valor i recuperar la seva alimentació sana i saludable”.

La mostra, que comença avui, s’allargarà fins el proper 30 d’octubre, completant així tres setmanes de gastronomia local i mediterrània. Jaume Sánchez ha remarcat també l’ampli ventall de propostes que ofereixen els restaurants participants i ha desitjat que les jornades sobre la garrofa “tinguin continuïtat” agraint així la tasca de tots els restauradors.

L'expert Oriol Rossell, inspeccionant uns plats. Foto: Tarragona21

L’expert Oriol Rossell, inspeccionant uns plats. Foto: Tarragona21

Oriol Rossell no ha negat el rept que suposa posar en valor un producte menystingut durant molt de temps: “El repte d’aquestes jornades a l’hora de recuperar i posar en valor un producte com la garrofa que no és fàcil, malgrat els molts avantatges respecte a altres aliments dintre d’una dieta sana i saludable”.  “Molts coneixen la garrofa com el menjar per als burros i els pobres, i a través d’esforços com els d’Altafulla, podrem conèixer un producte nostre, bo, amb alt contingut energètic, sense gluten i apte per als diabètics, sa i saludable”. Seria més fàcil promocionar «la gamba de Palamós, però l’atractiu és que es tracta d’un repte».

D’entre els plats que s’hi poden trobar destaquen els arlequins moscats de garrofa i xocolata, la coca de garrofa amb escalivada i sardina del nord, el brownie de garrofa, o el caneló de pasta de garrofa, textures de vedella, verdures i bolets, entre d’altres. El preu dels menús oscil·len d’entre els 25 i els 33 euros.

Els restaurants participants són el Gastrobar 13-21 Altafulla Mar Hotel, Les Bruixes, Voramar Cal Vitali, Bruixes de Burriac de l’Hotel Gran Claustre, La Toque, Costa Dorada, l’Hotel Yola – Restaurant El Tiberi, l’Hotel-Restaurant Oreneta, el restaurant Club Marítim Altafulla i La Taberna del Mar.

Concurs amb l’etiqueta #garrofa2016

Els comensals podran participar en un concurs de fotografia 2.0, tant a Facebook, Twitter com Instagram amb l’etiqueta #garrofa2016 i, d’entre totes les imatges, se n’escolliran les tres millors que seran obsequiades amb un àpat per a dues persones en un dels restaurants participants de les jornades i un llibre “La pastisseria i la cuina de la garrofa”, que s’ha editat especialment per la mostra gastronòmica. Les persones premiades es donaran a conèixer el 7 de novembre al web de l’Ajuntament d’Altafulla.