.

Pla general de l’edifici del número 7 al carrer Carnisseries Velles de Reus on efectius de la Policia Nacional estant realitzant l’escorcoll aquest 25 de maig. Foto: ACN

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola ha detingut 29 persones en la macrooperació contra el presumpte desviament de fons públics de la Diputació de Barcelona en matèria de cooperació amb països de l’Amèrica Llatina, Marroc i Bòsnia entre els anys 2012 i 2015. Segons fonts policials, entre els arrestats hi ha l’expresident de l’ens i exalcalde de Martorell, Salvador Esteve (que ha estat posat en llibertat hores després sense passar a disposició judicial) i també el reusenc Víctor Terradellas, responsable de relacions internacionals de l’antiga CDC i president de la Fundació CATmón ubicada al carrer Carnisseries Velles de la capital del Baix Camp i que ha estat escenari d’un escorcoll policial des de bon matí. Els agents s’han endut diversa documentació de l’immoble i han detingut la col·laboradora de Terradellas, Judit Aixalà.

Declaracions de Lluís Gibert a tarragona21.cat

Aquest digital s’ha pogut posar en contacte amb l’advocat reusenc, Lluís Gibert, que segons explicava ha “assistit legalment a Judith Aixalà durant l’escorcoll que han practicat al seu domicili”. Un habitatge que, a més, figura com la seu social de la fundació. “Finalment ha estat detinguda per dos presumptes delictes de malversació de fons i de prevaricació, i ha estat traslladada a la comissaria de la policia de La Verneda a Barcelona des d’on passarà a disposició judicial”.

Gibert ha precisat que no ha tingut cap contacte amb Terradellas, “perquè segons m’han dit posteriorment es trobava a Barcelona. Desconec en quina situació legal es troba”, afegia, mentre titllava el desplegament policial dut a terme com “exagerat i desproporcionat”. La Policia Nacional finalment ha fet públic que se li imputa la presumpta comissió dels delictes de prevaricació, tràfic d’influències, malversació de cabals públics, falsedat documental i frau de subvencions.

Imatge d’arxiu de Víctor Terradellas.

A banda, també s’estan produint una trentena d’escorcolls, tant en dependències de la Diputació de Barcelona com en altres punts de Catalunya, com a la l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i la seu de Plataforma Educativa, una agrupació destinada a ajudar els ciutadans en situació de risc, a Girona. A mig matí, els agents també han entrat a la seu de Pimec.

Pel que fa la Diputació de Barcelona, els agents es troben en almenys dos punts. Per una banda, al carrer Londres, on hi ha els Serveis d’Assistència Jurídica, Relacions Internacionals, el Patronat d’Apostes i Gestió Immobiliària; i per l’altra a Can Serra, a la seu de l’ens a la Rambla de Catalunya de Barcelona. Al seu interior, els agents de la UDEF interroguen l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, que està assistit per l’advocat Xavier Melero. Garcia també és diputat delegat d’Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació i anteriorment, entre 2011 i 2015, havia estat director de Relacions Internacionals, entre d’altres.

A banda de Barcelona, també s’estan produint entrades i registres a Manresa, Olot, Tordera i Cabrils (Maresme). Segons fonts judicials, per garantir l’execució de les entrades i registres, la policia practicarà una entrena de detencions.

Investigació obertaq fa més d’un any

El jutjat investiga des de fa més d’un any un entramat pel qual s’hauria defraudat un mínim de dos milions d’euros a través de subvencions irregulars en matèria de cooperació al desenvolupament des de l’ens cap a un seguit d’entitats. El cas, que es troba sota secret de sumari, està obert pels delictes de malversació, prevaricació, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions.

Segons informava Delegació del Govern, agents de la Policia Nacional han dut a terme una operació que ha destapat un presumpte frau de les subvencions de la Diputació de Barcelona, ​​diners destinats a prestar assistència tècnica a països en vies de desenvolupament i que no arribava als seus beneficiaris.

Fruit de les investigacions, entre les subvencions irregulars destaquen les rebudes per les entitats sense ànim de lucre CATmón i IGMAN domiciliades al carrer Fonollar, número 14, de Barcelona.

Només aquestes dues entitats haurien rebut en el període investigat, els anys 2011-2015, més de 10 milions d’euros procedents de diversos organismes públics catalans, entre ells de la mateixa Diputació, per la qual cosa se sospita que el frau seria molt més elevat.

La investigació ha permès comprovar que la majoria dels projectes per a la cooperació al desenvolupament, als quals estava destinat els diners de les subvencions, no es van dur a efecte. Empreses creades expressament per al cobrament de les subvencions, informes finals copiats literalment d’Internet, factures falses, activitats pressupostades i no realitzades; i una infinitat d’irregularitats, s’han posat ara en relleu.

Les anàlisis realitzades pels investigadors de la Policia Nacional revelen que els diners de les subvencions transitava, presumptament, de manera anòmala entre els comptes bancaris de IGMAN, CATmón i la societat mercantil DISCATIMAT SL, per finalment ser reintegrat en efectiu o destinat a sufragar les despeses de l’activitat de l’entramat criminal o per a acabar en comptes personals dels investigats.

Denúncies de la CUP i la CGT per assetjament el 2016

“Després de dos anys d’una laboriosa i complexa investigació en què s’han examinat desenes de milers de documents -comunicaven des de la delegació per mitjà d’una nota de premsa-, l’operació ESTELA dóna resposta a les denúncies de diversos col·lectius sobre la forma de procedir, l’assignació i la justificació de les subvencions a la Direcció de relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona”.

En aquest sentit, fa prop de dos anys, al juny del 2016, membres de la CUP-Poble Actiu i de la secció sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona van denunciar a l’Oficina d’Antifrau que l’àrea de Relacions Internacionals hauria atorgat subvencions i adjudicat contractes per la via de la concessió directa a empreses afins entre els anys 2012 i 2015. A més, els del departament haurien denunciat un ambient de treball de “terror, tensions psico-socials, amenaces, repressions, maltractaments, mentides o comentaris sexistes”.

Les organitzacions denunciants van assenyalar aleshores una xifra de més d’1MEUR que s’hauria atorgat de forma irregular a empreses “sense experiència en el sector” o que s’havien constituït “poc abans de rebre el fons”.

 

 

 

 

 

 

 

En el dispositiu s’ha procedit a la detenció de, a més del ja citat, Jordi CASTELLS MASANÉS, a la del llavors president de la Diputació Salvador ESTEVE FIGUERAS, l’actual alcalde de Tordera i Diputat Delegat d’Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació de la Diputació, Joan Carles GARCÍA CAÑIZARES, al soci de l’actual Parlamentari Francesc DALMASES Thió, Víctor TERRADELLAS MARÉ, qui va ser Secretari de Relacions Internacionals de CDC, a responsables de PIMEC, així com altres directius de fundacions, associacions i empreses catalanes.

 

Als detinguts se’ls imputa la presumpta comissió dels delictes de prevaricació, tràfic d’influències, malversació de cabals públics, falsedat documental i frau de subvencions.

 

ACN/J.S.