.

Ciutadans abandonant Kíev aprofitant un dels corredors humanitaris. Foto: Servei Estatal d’Emergències d’Ucraïna

18:36 hores. El ministre d’Energia d’Ucraïna, Guerman Galuixtxenko, ha anunciat aquest diumenge que s’ha aconseguit restablir el subministrament elèctric a la central nuclear de Txernòbil, al nord del país. La central va caure en mans de l’exèrcit rus poc després de l’inici de la invasió i des d’aquest dimecres que l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica advertia que havia perdut el contacte amb els sistemes de seguretat arran de la manca de subministrament elèctric. El govern ucraïnès havia demanat insistentment que es restablís pel perill que suposava deixar sense funcionament els sistemes de refrigeració d’aquesta central, protagonista d’un devastador accident nuclear el 1986, quan Ucraïna era una república soviètica de l’URSS.

Imatge de la tercera trobada de la taula de negociacions entre Rússia i Ucraïna, el passat 7 de març. Foto: Ministeri d’Exteriors Bielorússia

18:09 hores. Els equips negociadors de Rússia i Ucraïna confien arribar a un acord aviat. Mostra d’optimisme entre els equips negociadors de Rússia i Ucraïna. L’assessor del president ucraïnès Mikhaïlo Podoliak ha assegurat en un vídeo difós a les xarxes aquest diumenge que “Rússia comença a parlar de manera constructiva” i ha confiat assolir “alguns resultats concrets” properament. El mateix Podoliak havia revelat dissabte que les reunions amb el Kremlin seguien per videoconferència mentre avança la invasió. Per part dels russos, el representant de l’equip negociador Leònid Slutski ha afirmat en declaracions a RT que espera que “en els propers dies” s’aconsegueixi un acord d’ambdues delegacions gràcies als avenços assolits. Fins ara no ha transcendit quines concessions comportaria aquest acord.

16:12 hores. 2.698.280 refugiats han fugit d’Ucraïna des de l’inici de la invasió russa el 24 de febrer, segons dades de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). La majoria, més d’1,6 milions, són a Polònia, que és el país que més ucraïnesos està rebent. L’ACNUR n’ha registrat 246.206 a Hongria, 195.980 a Eslovàquia i 84.671 a Romania. Fora de la UE, Moldàvia n’ha rebut 104.929. També n’hi ha 105.897 que han viatjat fins a Rússia i 938 a Bielorússia.

Molts d’aquests refugiats provenen d’indrets ja en control de l’exèrcit rus, com la ciutat de Melitòpol, al sud d’Ucraïna i a mig camí entre Kherson –ja conquerida per Rússia– i Mariúpol –que encara resisteix un cruent setge–. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ja va exigir ahir dissabte l’alliberament de l’alcalde de Melitòpol, Ivan Fedrorov, detingut per les forces russes en capturar la ciutat. Avui s’hi han sumat el president del Consell Europeu, Charles Michel, i l’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell.

Michel ha denunciat el “bombardeig indiscriminat sobre civils” i el “segrest” del batlle de Melitòpol i també del de Dniprorudne, Ievhen Matveiev. “Són una violació descarada de la llei internacional”, ha assegurat. Borrell també ha condemnat “fermament” la situació d’ambdós alcaldes i ho ha considerat “un altre atac a les institucions democràtiques d’Ucraïna i un intent d’establir estructures governamentals alternatives il·legítimes”.

16:11 hores. Les baixes en un guerra es compten en números, però són cares i vides que desapareixen deixant amics i familiars. La Societat Matemàtica de Canada ha fet públic aquest diumenge una piulada en memòria de Yulia Zdanovskaya. La matemàtica, de 21 anys, va ser “assassinada el 8 de març de 2022 durant un atac de les forces russes a Khàrkiv, Ucraïna. El 2017, Yulia va representar Ucraïna a l’Olimpíada Europea de Matemàtiques per a noies i va guanyar una medalla de plata a la competició”.

Yulia era estudiant del programa de matemàtiques per ordinador a la Universitat Nacional de Kíev. Apassionada per les matemàtiques, la informàtica i l’ensenyament, fa poc es va incorporar a ‘Teach for Ukraine’ per convertir-se en una mentora i un model per a les noves generacions de joves.

15:23 hores. Ciutadans ucraïnesos de la ciutat ocupada de Melitopol protesten contra els invasors russos:

15:22 hores. L’Estat Major d’Ucraïna ha assegurat aquest diumenge que Rússia està portant combatents de Síria, Sèrbia, Nagorno-Karabakh per reposar tropes a Ucraïna. Moscou reagrupa les seves tropes per a una ofensiva, ha afegit.

13:15 hores. El ministre de Cultura i Política Informativa d’Ucraïna, Oleksandr Tkatxenko, ha enviat una carta al comissari del Mercat Interior de la Unió Europea, Thierry Breton, en què li demana que es censurin la resta de canals de televisió russos que arriben a la UE. Després que s’hagi impedit l’emissió de la cadena RT i de l’agència Sputnik en territori comunitari, el govern ucraïnès vol ara que els ciutadans europeus tampoc puguin rebre la “propaganda” de canals com RTR Planeta, Rossiya 24, NTV Mir, Soyuz, 8 Kanal International, Pobeda International, Pervi Kanal International, Pervi Kanal Europa i les emissions d’RT que arriben per satèl·lit.

Segons Tkatxenko, aquests canals empren “llenguatge d’odi per encoratjar la violència i proveir de raons la invasió russa”. “Presenten Rússia com a víctima que es defensa d’un Occident agressiu”, ha denunciat, i ha proposat que es recomani l’emissió a la UE del canal unificat de notícies sobre la guerra que s’ha posat en marxa a Ucraïna des del començament de la invasió.

13:57 hores. L’antic col·laborador del New York Times, Brent Renaud, ha estat mort aquest diumenge a la ciutat ucraïnesa d’Irpin. Un altre periodista ha resultat ferit (veieu piulada de twitter inferior). Si bé Renaud duia una acreditació d’aquest diari, el rotatiu ha aclarit que no era a Ucraïna treballant per a ells. Segons fonts ucraïneses, ha rebut els trets de les tropes russes quan enregistrava un grup de persones que fugien de la capital. Originari de Tennessee, tenia 51 anys.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el rei Felip VI a la foto de família prèvia a la Conferència de Presidents. Foto: Andrea Zamorano

12:58 hores. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat als presidents autonòmics reunits aquest diumenge a La Palma que s’estan iniciant els procediments perquè Vladimir Putin sigui jutjat en els tribunals internacionals per la invasió d’Ucraïna. Fonts governamentals han avançat al diario.es que els hauria comunicat que s’està començant la tasca de documentació per a impulsar els tràmits davant la Cort Penal Internacional de cara a iniciar procediments per crims de guerra i lesa humanitat.

Alhora, Sánchez ha demanat als presidents autonòmics col·laboració i “unitat” en la gestió de les conseqüències de la guerra. El president ha reclamat que de la reunió en surti un “missatge d’unitat” envers la gestió de la crisi de refugiats, el pla estatal de resposta als efectes econòmics del conflicte, la posició espanyola en el debat europeu per afrontar l’alça del preu de l’energia i, finalment, també sobre la gestió dels fons europeus. “Si estem d’acord en les sancions (a Rússia) i en la condemna a la guerra, també ho hem d’estar en la resposta a les conseqüències econòmiques”, ha argumentat el president espanyol.

Sánchez també ha traslladat als caps d’executius autonòmics que els garantirà els recursos necessaris per a l’acollida de refugiats ucraïnesos. Les mateixes fonts han explicat que Sánchez ha subratllat l’esforç fiscal que està fent amb rebaixes de tots els impostos de la llum, la qual cosa suposa entre 10.000 i 12.000 milions d’euros fins a finals d’any.

Pel que fa a l’acollida de refugiats, Sánchez ha explicat que hi ha 5.400 places d’acollida del sistema estatal gestionat pel govern espanyol i 12.800 de les comunitats autònomes i ajuntaments. També ha anunciat l’enviament d’un paquet d’ajuda humanitària de 23 milions d’euros a Ucraïna.

Un edifici destruït pels bombardejos a la ciutat de Txernihiv, al nord de Kíiv. Foto: Serveis Emergència Ucraïna

12:04 hores. L’exèrcit rus imposa el toc de queda i prohibeix les protestes i les armes a les ciutats ocupades.Segons el document al qual ha tingut accés el canal informatiu ZN i del qul se n’ha fet ressó ‘The Kyiv Independent’, Rússia impedeix a les persones participar en reunions públiques, difondre informació sobre moviments militars russos i vendre i utilitzar armes.

La base atacada aquest diumenge a Iàvoriv és una de les tres en les quals forces aliades i dels EUA estan entrenant tropes de l’exèrcit ucraïnes des d’abans de la invasió, per ser posteriorment enviades en operacions contra les dues repúbliques separatistes. .

9:51 hores. Rússia ha bombardejat aquesta matinada de diumenge una base militar ucraïnesa a només 25 quilòmetres de la frontera amb Polònia. L’exèrcit rus ha llançat fins a vuit míssils contra aquesta instal·lació situada prop de la població de Iàvoriv, a la regió de Lviv, i que havia estat escenari d’exercicis militars conjunts de l’exèrcit d’Ucraïna amb diversos països de l’OTAN. Les autoritats locals han informat aquest diumenge al matí que l’atac ha provocat 35 morts i 134 ferits.El governador de Lviv ha informat que entre els ferits hi ha població civil i que els equips sobre el terreny haurien trobat fins a 25 impactes de míssils a la zona.

Es tracta del Centre per al Manteniment de la Pau i la Seguretat Internacionals, una instal·lació d’entrenament militar que ha acollit diverses maniobres conjuntes de l’exèrcit ucraïnès i països de l’OTAN. El ministre de Defensa d’Ucraïna, Oleksii Réznikov, ha indicat que a la base militar hi havia “instructors estrangers”

En paral·lel, les tropes del Kremlin també han atacat en les últimes hores l’aeroport d’Ivano-Frankivsk, a l’oest d’Ucraïna i a uns 150 quilòmetres de la frontera amb Romania.

Minut a minut del 18è dia d’invasió (13 de març)

ACN