.

Els consellers d’Espais Públics, José Luis Martín, i del Banc d’Espanya, Francesc Roca, durant la visita. Foto: Mauri

Els jardins del Banc Espanya han oficialitzat aquest matí la seva reabertura al públic amb la presència d’un nou food truck després que el primer intent fes aigua, en aquest cas a càrrec de la Fundació Onada (encarregats alhora del manteniment i de l’obertura i tancament del recinte), i amb l’anunci de l’aliança entre la URV i l’Ajuntament per accedir a una subvenció europea amb la qual poder fer front als prop de 4 milions d’euros que necessita la rehabilitació de l’edifici. En aquest sentit, cal recordar que a principis d’enguany el projecte va quedar fora del finançament de l’1,5% Cultural del Ministeri de Foment. El consistori ha demanat accedir a la puntuació per determinar els punts febles de la seva oferta de cara a futures convocatòries.

Si anem a pams, l’espai de 580 metres quadrats anteriorment reservat exclusivament per al director del Banc d’Espanya estarà obert de dilluns a divendres de 12 a 18 hores, amb la voluntat que també sigui un espai per acollir activitats ciutadanes, en especial les relacionades amb la divulgació científica. Els consellers d’Espais Públics, José Luis Martín, i del Banc d’Espanya, Francesc Roca, han visitat aquest matí aquesta recuperada zona verda per explicar que l’actuació realitzada per la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Acsa-Ematsa Via Pública ha consistit en l’adequació de l’espai i instal·lació de fanals i bancs, a més de la recuperació de l’estany a l’espai central. També es preveu la instal·lació de gespa natural. La inversió per part de l’Ajuntament ha estat de 31.563,8 €.

Alhora, la Conselleria d’Espais Públics té previst instal·lar una zona de jocs infantils al lateral de l’antic Banc que dona a l’avinguda Pau Casals. L’obra, que hauria d’estar llesta per aquest estiu, permetrà connectar directament la Rambla Nova (per on tindrà l’entrada) amb el carrer August per l’interior del jardí. El disseny del parc va ser consultat per l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, als membres del Consell Municipal d’Infants de cara a fomentar la participació ciutadana.

Col·laboració de la Càtedra d’Habitatge de la URV

Fins aquí el que es pot fer, el tangible. Pel que fa a l’eteri, Roca era el responsable de dibuixar un futur encara incert de cara a donar un solució definitiva a la rehabilitació de l’edifici. I era optimista, malgrat reconeìxer que a hores d’ara no es pot iniciar cap mena d’actuació a l’interior. La raó cal buscar-la en “la sorpresa agradable” que ha suposat pel consistori l’oferiment de la Càtedra d’Habitatge de la URV per ajudar a buscar noves línies de finançament. L’objectiu són ara els fons Feder perquè sense ajut extern el municipi per si sol no pot endeutar-se en una obra milionària.

L’estat de l’immoble ho complica tot. “Els nostres serveis tècnics diuen que qualsevol actuació interna a l’edifici ha de ser unitària”, és a dir, “no només en una planta sinó en les tres. I això representa una inversió mínima d’entre tres i quatre milions d’euros”. “No és fàcil”, reconeixia Roca, aconseguir convèncer a les administracions per a que obrin l’aixeta. “Per dotar de contingut el Banc d’Espanya, vinculant-ho a la col·laboració amb l’ICAC, ICIQ i IPHES, sí que hi han ajuts. Però quan parlem de rehabilitar, és difícil. Per això hem optat per una línia concreta dels Feder, que parla de recuperar Patrimoni i revertir-lo a la societat. Paga la pena recordar que el Banc d’Espanya és un Bé d’Interès Cultural Local i, per tant, protegit”.

Un nou espai per a la ciutadania

Precisament els centres d’excel·lència que col·laboren en dotar de contingut el futur Banc d’Espanya, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), ja han preparat un programa d’activitats científiques per aquest 2018, entroncant amb la voluntat que l’edifici del Banc d’Espanya es converteixi en un espai de divulgació científica i també de “dinamització de la zona”, en parqaules de Roca.

Les activitats pretenen que infants de 6 a 14 anys experimentin i reflexionin sobre la història, l’evolució social i la química que ens envolta:

Sant Jordi – Taller “Aprendre de lletra”

Per Sant Jordi a la Rambla tot són llibres i roses. Als Jardins del Banc d’Espanya es reviurà formes d’escriptura i d’expressió gràfica de temps molt llunyans i es veurà com es poden escriure missatges que desapareixen i tornen a aparèixer. De la mà de l’IPHES es representaran figures humanes i animals tal i com ho feien en coves els homínids; amb l’ICAC es podrà fer d'”escribes” Tarraconins i amb l’ICIQ es veuran les possibilitats que ens dona la química per escriure i esborrar.

Hola Estiu! – Finals de Juny/principis Juliol

Benvinguda a l’estiu amb música i contes científics. Es parlarà d’investigadores rellevants en els camps de l’arqueologia, la prehistòria i la química, així com temes concrets com les cremes solars, la canícula…

Santa Tecla – Taller ‘Colors’

Com l’any passat, la proposta del taller ‘Colors’ girarà al voltant de com els primers Homo Sapiens i els Romans feien els pigments, quines tècniques utilitzaven i què pintaven. Amb la química s’apreciarà les diferents reaccions que canvien de color i s’esbrinarà què ens indica el color.

Setmana de la Ciència – Tercera setmana de Novembre Taller – ‘Directe de la Natura’

Sabem prou què ens ofereix el nostre entorn natural? Què feien els Neandertals amb les resines i els romans amb el romaní? I podem fer perfum de farigola? Tres tallers diferents molt aromàtics que ens mostraran que molts dels materials que utilitzem avui ja es feien servir en èpoques molt antigues.

D’altra banda, el centre Europe Direct Tarragona també celebrarà als jardins del Banc d’Espanya activitats relacionades amb el Dia d’Europa (9 de maig).