.

Natàlia, fent un dels experiments al laboratori. Foto: Tarragona21

En quatre anys han desfilat 1.200 alumnes en aquest programa. Foto: BASF

Durant dues setmanes més de 300 estudiants de quart d’ESO de les comarques de Tarragona tenen l’ocasió de convertir-se en científics amb una virtut: disposaran dels millors aparells de laboratori existents a Tarragona, el dels laboratoris de l’ETSEQ (Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química) de la Universitat Rovira i Virgili. Ho faran per a participar en el Teens’ Lab de BASF, el laboratori d’adolescents que cada any organitza la multinacional alemanya.

Els alumnes es troben amb un desplegament de laboratori universitari excepcional, que no figura en cap laboratori d’institut. Només les empreses del sector químic de Tarragona poden oferir un arsenal com el que hi ha a l’ETSEQ per experimentar en condicions. Tarragona va ser lloc pioner on BASF va decidir donar pas al Teen’s Lab.

La setmana pasada van començar a desfilar els joves pel laboratori, on experimenten durant uns hores el que és ser científic i ho fan havent de resoldre una quinzena d’enigmes. Posteriorment, visiten les instal·lacions del centre de producció de BASF Tarragona, a La Canonja, “per a conèixer i entendre la importància de la química no només al nostre territori, sinó també a la nostra vida”, destaca Isabel Gómez, del departament de Comunicació de BASF a Tarragona. “És una manera que tenen d’entrar en contacte amb un laboratori”, subratlla.

“Hem fet diverses proves que són molt interessants, perquè estan adaptades a nosaltres”, deia la Natàlia Mallafré, estudiant de quart d’ESO de l’institut de les Borges de Camp. La Natàlia estudiarà grau mitjà d’Infermeria quan acabi l’ESO, on entrarà en contacte amb la farmàcia i la parafarmàcia. “Aquestes proves serveixen per saber què et pots trobar a la universitat”, afirma la Natàlia, que és el primercop que assisteix a una activitat semblant.

Adrià Palau, a l’esquerra de la imatge, amb un company. Foto: Tarragona21

Adrià Palau, també de l’institut de les Borges, s’hi va apuntar perquè “ho vaig veure interessant, ja que m’agrada la ciència, i era una oportunitat de conèixer més a fons l’ambient científic, saber quines substàncies es tracten i com funcionen els laboratoris. Jo no havia estat mai en un laboratori d’aquest nivell”. L’experiència “és nova, divertida i t’aporta informació per decidir què voldràs estudiar”. L’Adrià no té clar encara cap a on es decantarà, però li crida l’atenció ser investigador científic,

El Teens’ Lab és un projecte de BASF orientat a alumnes d’ESO que es desenvolupa a Tarragona en col·laboració amb el projcte APQUA i que es basa en diferents grups d’experiments. “El fet d’escollir alumnes de quart d’ESO és buscat ja que és un moment en què no s’han definit o estan a punt de fer-ho sobre els preferències d’estudi futur i es vol orientar-los i mostrar-los com és la química”, subratlla Carles Lozano, científic que coordina les tasques de laboratori.

Foto de família d’un dels grups que han passat pel centre aquests dies. Foto: Tarragona21

En el cas de les activitats conegudes com a ‘Laberint de les substàncies’, els alumnes estudien les propietats característiques de 15 substàncies i descobreixen que, encara que algunes d’elles tinguin el mateix aspecte, es poden distinguir i identificar aplicant mètodes d’investigació físics i químics” explica Carles Lozano. “A més a més de determinar el pH i la densitat de les substàncies desconegudes del laboratori, experimenten amb propietats com la solubilitat, la capacitat de fermentació i el color de la flama”. “Al final del matí acaben descobrint quina és quina”, afegeix Isabel Gómez.

El programa es va iniciar l’any 2014 i des d’aleshores hi han pres part 1.200 estudiants de 44 centres educatius de les comarques de Tarragona. El centre BASF de Tarragona va ser pioner en aquesta oferta formativa, que la multinacional realitza a nivell mundial.

J. Garcia