.

El grup de Tarragona d’Amnistia Internacional organitzarà una concentració, amb un performance, recollida de signatures i lectura de manifest, aquest dissabte 26 de juny, a les 19 hores, en el Balcó del Mediterrani de Tarragona.

El darrer 8 de febrer, els guardacostes italians no van poder socórrer les persones migrants i refugiats que viatjaven en una embarcació que es dirigia cap a Europa. 330 persones migrants i refugiades van morir aquell dia. El 18 d’abril es van ofegar més de 800 persones durant un intent de salvament realitzat per una embarcació mercant que no era apropiada per fer-lo. Si es confirmen les xifres dels últims incidents, en els primers mesos de l’any hauran perdut la vida al mar 1.700 persones, 100 vegades més que en el mateix període de 2014.

Amnistia Internacional, a través de l’informe, «La vergonya d’Europa, enfonsada. Omissió d’auxili a refugiats i migrants al mar» demostra com la decisió de posar fi al 2014 a Mare Nostrum, l’operació humanitària de la Marina italiana, ha contribuït a un dramàtic augment de les morts de migrants i persones refugiades al mar.

Després de la finalització de Mare Nostrum, els Governs europeus van demanar a Frontex, l’agència europea encarregada de controlar les fronteres de la Unió Europea, que posés en marxa l’Operació Tritó. Una operació que no té res a veure amb la cerca i salvament, i que té una àrea d’actuació molt allunyada de la zona on la majoria d’embarcacions tenen problemes.

Es calcula que al 2014 més de 3.400 persones van perdre la vida al mar, fugint de conflictes, persecució i pobresa. Malgrat aquesta terrible xifra, els governs europeus van decidir disminuir les seves tasques de salvament i rescat, i van posar en marxa polítiques migratòries que posen en risc vides de milers de persones.