.

Imatge de la signatura de l’acord, el primer d’aquestes característiques signat arreu de l’Estat. Foto: Subdelegació

Adif i l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) han signat avui un protocol per a la creació d’un equip conjunt (Administrador d’Infraestructures Ferroviàries-Autoritat Portuària) per a la planificació i gestió del trànsit de mercaderies en el complex ferroportuari de la capital tarragonina.

El protocol, el primer que d’aquestes característiques que se signa en el sistema ferroportuari de l’Estat, té per objecte coordinar els processos de planificació i gestió dels trànsits ferroportuarios de mercaderies amb origen i destinació el Port de Tarragona, de manera conjunta entre Adif i la APT, dins de les seves respectives competències, en relació amb el trànsit i les operacions ferroviàries.

Per a dur a terme la necessària coordinació es disposarà d’un grup de treball de planificació, format per personal d’Adif i de la APT, que es denominarà Centre de Gestió Ferroportuaria de Tarragona (CGFT) i que pretén donar resposta als següents objectius:

  • Crear un marc de relació estable i transparent amb els diferents actors que intervenen en les operacions ferroviàries del complex ferroportuari de Tarragona.
  • Establir un canal de comunicació operatiu únic amb els diferents subsistemes que intervenen en l’eficàcia del trànsit ferroviari (empreses ferroviàries, operadors logístics, prestadors de serveis, explotadors de les terminals portuàries, etc.)
  • Garantir la coordinació entre el Pla de Transport de les empreses ferroviàries en operacions en terra necessàries per al lliurament/retirat del tren en terminal o instal·lació portuària i la seva vinculació amb les finestres de càrrega/descarrega dels trens.
  • Optimitzar les capacitats de la infraestructura ferroviària i l’eficiència dels recursos amb els quals es presten els serveis.
  • Adoptar decisions i anticipar solucions davant les disfuncions que poden produir-se en l’operativa diària de trens, informant en temps útil als diferents actors interessats.
  • Disposar d’un observatori del trànsit ferroviari del complex ferroportuari de Tarragona, que pugui facilitar informació fiable i significativa al sector.
  • Proposar, en el seu cas, Plans Alternatius de Transport (PAT) que permetin minimitzar les afectacions als usuaris del complex ferroportuari.

L’àmbit d’aplicació del present protocol se circumscriu als trànsits ferroviaris de mercaderies amb origen/destí el port de Tarragona, dins del que es defineix com a complex ferroportuari.

El Centre de Gestió Ferroportuario de Tarragona tindrà, entre altres, les següents funcions:

  • Captació d’informacions periòdiques sobre previsions de trànsits, tant planificats com addicionals, i condicions d’operació en el complex ferroportuari.
  • Interlocució davant la Direcció de Gestió de Capacitat d’Adif per a tractar aquelles sol·licituds d’adjudicació de capacitat fins a la Terminal de Transport de Mercaderies de Tarragona Mercaderies, amb posterior origen o destinació en instal·lacions portuàries i que conformaran el Pla de Transports editat per Adif.
  • Establir, en coordinació amb els diferents participants i per a cada canvi previst del Pla de Transports la planificació d’horaris de trens i maniobres entre la Terminal de Transport de Tarragona Mercaderies i la terminal o moll portuari de destinació o origen del tren d’arribada o sortida respectivament, així com les maniobres interiors de la zona de servei portuari. Aquest programa definirà el procés operatiu, així com les prioritats de treball, conforme amb les normes ferroviàries aprovada per la APT, marcant les normes per al desenvolupament del servei i indicant les alternatives en cas d’alteracions.
  • Anàlisi i tractament de les disfuncions que puguin presentar-se en l’execució i cassació dels programes de transport previstos amb les operacions del complex ferro-portuari.
  • Informació a les empreses ferroviàries, operadors logístics, prestadors de serveis, terminals portuàries etc., del Pla Horari de treballs establert.
  • Coordinació amb Adif – Subdirecció de Circulació Nord-est (Gestió de trànsit de Tarragona) per a la planificació de les operacions dels trens.

A més, aquest Centre assumeix altres funcions relatives a la gestió operativa dels trànsits; assessorament, observatori, control i seguiment de trànsits i assessorament per a la millora i ampliació noves infraestructures.

A l’efecte de vetllar pels compromisos contrets per cadascuna de les parts, es crearà una comissió de seguiment.

Redacció