.

El president del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis, Amar Addadi, acompanyat de la intèrpret durant la roda de premsa d’aquest divendres.

La situació política de Catalunya ha monopolitzat la roda de premsa del president del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis, Amar Addadi, posterior a una assemblea general d’aquest organisme de la qual cap periodista li ha preguntat ni pels continguts, votacions, debats o resultats. Aixafada per la realitat, el contingut de l’assemblea celebrada aquest divendres al Palau de Congressos de Tarragona, com a punt final d’una setmana clau per l’avaluació organització de la cita de l’any vinent, no ha merescut ni una simple nota a peu de pàgina davant els efectes d’una hipotètica independència de Catalunya. Amb un parèntesi: aquest diumenge es commemora el sisè aniversari de l’elecció de Tarragona com a seu, i el president del CIJM ha volgut deixar constància “a tall de record personal de l’explosió d’alegria que es va viure entre els amics que tinc entre els responsables” d’haver aconseguit portar a bon port aquesta fita històrica per a la ciutat.

Mestre de la diplomàcia, Addadi ha actuat en tot moment amb prudència. “Mentiria si digués que no estem preocupats per la situació d’incertesa que viu no només Catalunya sinó tota Espanya”, admetia amb la intenció, però de no voler obviar aspectes positius. “Deixi’m dir-los que sempre hem tingut el suport tant del govern central com de la Generalitat i de l’Ajuntament. Això significa que hi ha unitat al voltant de la celebració dels Jocs i demostra que l’esport és un factor que uneix. En aquest camp les diferències polítiques no sembla que apareguin i esperem que sigui així fins a la jornada de clausura”.

Tanmateix, tots els escenaris semblen a hores d’ara jugables. “En cas d’una situació d’independència -afegia-, hauríem de parlar amb totes les parts implicades” amb el benentès que “no és possible ajornar-los un any més. Si sorgeixen dificultats parlarem amb el Comitè Organitzador per trobar solucions”. En aquest sentit “de moment no ens hem platejat res. Estem a l’expectativa i seguim l’evolució de la situació amb tristesa per Espanya, un país que estimem, i Catalunya. Seguim d’aprop l’actualitat però no sabem què ens plantejarà el futur, ni tan sols la setmana vinent”, comentava. I puntualitzava sobre una hipotètica creació d’un Comitè Olímpic Català que el seu reconeixement dependria “de la seva admissió dins del Comitè Olímpic Internacional”. Com ho ha estat per exemple Kosovo, país que viu “una situació políticament molt complex i que esperem pugui participar” el 2018. “Som esportistes i estem allunyats de la política. I hem de tenir present que països que no han reconegut Kosovo com a nació han acollit els seus esportistes en esdeveniments duts a terme a les seves nacions, com els Jocs Olímpics de Brasil o els campionats de Judo i Boxa disputats a Rússia i Armènia. Estem parlant d’atletes”, ha reblat Addadi.

Els periodistes han preguntat sobre els efectes d’una pròrroga dels pressupostos generals de l’Estat per al 2018 si el PNB en retira el suport. L’estimació era de 3,5 milions d’euros que estarien ballant, en un moment en el qual gairebé totes les instal·lacions estan a punt d’acabar-se i la construcció de la piscina olímpica està a només dies de començar a caminar. “Aquest dèficit pressupostari -explicava Addadi- no és una cosa nova. Ve de lluny. Hem anat treballant amb el Comitè Organitzador per racionalitzar el pressupost i estalviar despeses supèrflues. Ara bé, si es produeix, parlarem amb el Comitè Organitzador per trobar-ne una solució. Però no creiem que acabi perjudicant quan ens trobem en la darrera línia recta amb gairebé totes les infraestructures i la urbanització dels espais a punt. Amb aquests elements seríem capaços d’organitzar els Jocs”, ha tranquil·litzat Addadi.

“Els de Tarragona no estan sent els Jocs més difícils d’organitzar”, afirmava rememorant les “moltes dificultats en l’àmbit pressupostari o polític” de casos com el de la ciutat turca de Mersin. “A més a la zona de la Mediterrània hi ha països en constant conflicte, però finalment sempre hem pogut parlar perquè no es tracta només d’esport. Els Jocs transmeten un missatge d’esperança de cara als joves. Aquest és el missatge que sempre hem volgut transmetre” comentava Addadi fent esment a la continuïtat garantida d’un esdeveniment que té confirmada ja com a seu Oran (Algèria) de cara al 2019.

J.S.