.

Ocupa 854 persones, 260 a la província de Tarragona. Va tancar el passat exercici amb una facturació de 394 milions d’euros.

Absorbida en el pitjor dels casos o diluïda en un consorci en el millor. Aquest és el futur que li esperaria a Activa Mútua, segons avançava el diari digital Tarragona Empresarial. En tot cas es dona pràcticament per segura la seva desaparició com a marca i, de retruc, la d’un actiu històric de les comarques de Tarragona. Entre les més interessades es troben la madrilenya Ibermutua i la valenciana Umivale, que haurien jugat ja de valent per absorbir la firma local un cop la Junta directiva d’Activa Mútua va aprovar al seu dia iniciar converses amb altres empreses del sector. I és que fer-se amb els actius d’Activa Mútua sumaria un gran potencial per a qualsevol entitat del ram. Actualment dona servei a més de 65.000 empreses en tota Espanya i compta amb 76 delegacions i 33 centres assistencials propis, que donen servei a 575.000 treballadors. Ocupa 854 persones, 260 a la província de Tarragona. Va tancar el passat exercici amb una facturació de 394 milions d’euros. De totes les empreses amb seu a les comarques de Tarragona, és la quarta per volum de facturació.

Una segona opció, més difícil de concretar-se, és que Activa Mútua passés a integrar-se en un conjunt de mútues d’origen català. Pel que sembla, la Generalitat veuria amb bons ulls aquesta possibilitat, amb la finalitat que algunes de les mútues catalanes no acabessin integrant-se en altres de fora de Catalunya. En aquest punt cal recordar que les mútues amb seu a Catalunya tenen el 40% de tota la quota estatal del sector. No obstant això, són diverses les veus que assenyalen que es tracta d’un tema que “es decideix a Madrid, en dependre d’un Ministeri”.

Per què s’ha arribat a aquest punt? En els últims anys, Activa Mútua ha acumulat sancions, amb base a actuacions ‘irregulars’, per un import pròxim als dos milions d’euros (entre ajustos de la Inspecció i la pròpia sanció), la qual cosa hauria estat aprofitat, al costat de la causa oberta en els jutjats (denúncia d’un extreballador en 2017, que encara està en fase d’instrucció), per a forçar que Activa Mútua passi a ser absorbida per una altra mútua. A més, i malgrat que Activa Mútua ha aportat en els últims anys 220 milions d’euros al sistema públic i ha presentat els comptes clars en el capítol de reserves exigit, el 2020 va ser la mútua que més afiliats va perdre i la que pitjors ràtios va presentar.

D’altra banda, i segons apunta també Tarragona Empresarial, existeixen altres arguments conjunturals que afavoririen la desaparició d’Activa Mútua com a marca. Després de la sortida en 2019 del director general, Miquel Àngel Puig, el seu lloc va ser ocupat per Miguel Ángel Díaz Peña, inspector de Treball jubilat, que, pel que sembla, hauria treballat amb la finalitat d’evitar l’absorció, però que estant de baixa mèdica des d’abril de l’any passat hauria deixat sense efecte aquesta possibilitat.

En aquest punt, cal recordar que els orígens d’Activa Mútua estan molt arrelats en el territori. En 1922 es constitueix REDDIS a la ciutat de Reus i MATT a Tarragona. En 2007 es fusionen Reddis i la MATT, creant ReddisMatt, i en 2008 es crea Activa Mútua, després de la fusió de Fimac, Mupa i ReddisMatt.

Llegiu la notícia sencera clicant aquest enllaç.

Redacció