.

.

TOTS 21

El departament indica que no es compleixen els criteris de sostenibilitat ambientals requerits.

El projecte de Hard Rock topa amb nous obstacles després de l’aprovació inicial del Pla Director Urbanístic (PDU) del Consorci Recreatiu Turístic de Vila-seca i Salou al febrer, que modificava el PDU tombat pel TSJC. Acció Climàtica ha emès un informe preceptiu desfavorable que impedeix que continuï la tramitació, tal com ha avançat el diari ‘Ara’ i ha confirmat el Departament a l’ACN. El document indica que no es compleixen els criteris de sostenibilitat ambientals requerits. En concret, subratlla la “manca de concreció en les compensacions ambientals i de garantia de connectivitat ecològica”, que segons el Departament, són aspectes “importants i imprescindibles” per garantir que el projecte tingui els “mínims” requisits ambientals.

L’alcalde de Vila-seca treu ferro a l’informe

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura. Foto: Eloi Tost / Gerard Vives

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha tret ferro al document, titllant-lo d’un més dels que es demanen en la tramitació d’una inversió d’aquestes característiques. “Màxima tranquil·litat a l’espera de veure què diu aquest informe de manera més formal”, assegurava. Segons el batlle, aquest és un dels diversos treballs que s’elaboren des de la Generalitat i que, fent les modificacions escaients, el projecte pot tirar endavant.

De tota manera, ha reconegut que les diferències entre departaments poden endarrerir la iniciativa, però no l’ha descartada. En aquest sentit ha deixat clar que “ens juguem un projecte que és importantíssim per al territori i que afecta al prestigi i a la solvència del país. No és normal qie estiguem 10 anys tramitant, discutint i discernint sobre un projecte que ve acompanyat d’inversions. La primera qüestió que cal tenir en compte és que cal ser seriosos”, afirmava. “Arribarà un moment en què els inversors es tornaran bojos. Hem de fer una autocrítica com a país. Ens hem convertit en el país del no. I si és no que ho sigui des del principi, no ens passem deu anys parlant amb els inversos”, afegia, abans de mostrar el seu convenciment que “el govern i els respectius departament treballarant per millorar matisar i ajustar les coses que el dia d’avui siguin millorables”.

Finalment, respecte les discrepàncies que mantenen des de fa uns mesos Vila-seca i Salou pel repartiment de la fiscalitat del projecte, Segura ha explicat que encara no hi ha pacte. “No hem millorat massa però sempre hi ha voluntat per arribar a acords i d’alguna manera o altra hi arribarem”, ha comentat.

Pere Granados lamenta la manca de coordinació del govern

L’alcalde de Salou, Pere Granados.

Per la seva banda, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha considerat que l’informe del Departament d’Acció Climàtica “no invalida” el complex. El batlle ha exposat que ara caldrà adaptar el document urbanístic als requisits del departament, pas previ a l’aprovació definitiva del PDU. Un tràmit que Granados ha confiat que es dugui a terme abans d’acabar l’any. Amb tot, ha lamentat que “amb més coordinació entre Territori i Acció Climàtica” la dilació en la tramitació “es podria haver evitat” però ha comentat que no creu que la sortida de JxCat del Govern hagi condicionat el procediment.

Així mateix,  l’alcalde ha aprofitat per denunciar “la farsa de la política mediambiental del departament d’Acció Climàtica” i ha estat contundent en criticar “els que estan en contra del progrés i de la creació de llocs de treball”, referint-se a “aquestes plataformes que es dediquen a bombardejar projectes generadors de riquesa i de llocs de treball, en lloc de defensar, veritablement, el medi ambient del nostre país”.

En aquest sentit, ha criticat que “encara avui, al segle XXI, estan abocant aigües residuals sense depurar a les rieres del nostre país”, tot aprofitant per reivindicar que “posin mà, de valent, a aquestes contaminacions que provoquen les aigües que no estan depurades i que aboquen a les rieres”.

La Plataforma Aturem Hard Rock exigeix aturar el projecte

El portaveu de la plataforma Aturem Hard Rock, Eloi Redon, durant la roda de premsa d’aquest dilluns. Foto: Mar Rovira

Tot just avui mateix, la Plataforma Aturem Hard Rock ha convocat una roda de premsa en la qual ha reconegut que “hem tingut accés a l’informe del departament d’Acció Climàtica”, el qual és desfavorable a la modificació i crítica durament el PDU presentat per no complir els mínims criteris de protecció ambiental. En conseqüència, l’aprovació definitiva en cap cas es pot produir, retrassant encara més el procés i fent palesa la necessitat d’abandonar per sempre el projecte de Hard Rock”.

Segons recorden des de la plataforma, “el passat mes de setembre, el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat va emetre el preceptiu ‘Informe sobre l’aprovació inicial de la Modificació del Pla Director Urbanístic de reordenació de l’àmbit del centre recreatiu turístic de Vila-seca i Salou’. Aquest informe és obligatori que sigui favorable per tal d’aprovar definitivament el PDU”.

L’informe indica clarament que “es considera que la MPDU aprovada inicialment no assoleix el nivell de sostenibilitat ambiental requerit a la Resolució ACC/3965/2021 i s’informa desfavorablement fins que no es modifiqui d’acord amb les consideracions fetes en els punts precedents”. És a dir, l’informe coincideix amb les al·legacions presentades des de la Plataforma i considera que el PDU no pot ser aprovat perquè suposa un perjudici dels ecosistemes de la zona i no garanteix que es prenguin les mesures suficients per compensar l’impacte ecològic que aquest tindrà.

El document, segons els activitstes, és “absolutament demolidor amb el Pla presentat i, pràcticament, demana refer-lo de nou per tal de complir les exigències mínimes per complir la normativa. A més demana nous estudis o una profunda revisió dels que ja s’havien elaborat”. Totes aquestes accions són “processos que requereixen una despesa pública que s’acumula ja als més de 100 mil euros gastats durant els últims anys, i un temps que es suma als mesos i anys de retard del projecte. Considerem que és un cop definitiu i que hauria de posar punt i final a aquesta operació especulativa”.

A més, des de la plataforma també s’ha tingut constància que s’emetrà un informe negatiu en relació al risc químic, ja que les afectacions de determinades empreses del polígon químic segueixen arribant fins a la nova ordenació proposada. En aquest sentit, cal recordar que justament aquest va ser el motiu pel qual Aturem Hard Rock i el GEPEC-EdC van guanyar la sentència contra l’anterior PDU.

Per tot plegat, des de la plataforma “exigim directament al nou conseller de territori, a la Comissió d’Urbanisme, a l’INCASÒL i a les institucions implicades que aturin, d’una vegada per totes, la Modificació del Pla Director urbanístic, que abandonin el projecte de Hard Rock i qualsevol complex amb característiques semblants i que deixin d’utilitzar la normativa urbanística i els diners públics per afavorir les elits econòmiques, en detriment de la vida de la població”.

Per últim, han anunciat que, després de mesos de preparació i treball, “en els properes setmanes l’activitat de la Plataforma Aturem Hard Rock seguirà molt activa tant en l’àmbit judicial, com en la lluita al carrer. Per tant, anunciem que el 19 desembre, a les 19h a Tarragona o voltants, farem un acte per reivindicar els 10 anys de lluita contra el macro-projecte de Hard Rock”.

Eloi Tost / ACN /Redacció