.

Imatge de mosquit tigre.

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla iniciarà a partir de demà divendres 2 de juny una de les principals accions de la campanya de prevenció i de lluita contra la proliferació del mosquit tigre, i que es tracta de les visites que durà a terme l’empresa encarregada d’aquest pla, Blau i Verd, Serveis Ambientals, a les escoles del municipi, tant de la Portalada (de 9h a 11h, el divendres 2 de juny) com la del Roquissar (a partir de les 9h, el dimecres 7 de juny).

Aquesta acció, que forma part d’un conjunt d’actuacions que contempla la campanya, té com a finalitat proporcionar a l’alumnat i professorat, els coneixements i les eines per mostrejar i identificar les larves de mosquit i, al mateix temps, aprendre a ubicar-se en l’entorn on es viu, a habitar-lo, a respectar-lo i a millorar-lo.

D’aquesta manera, es pretén transmetre a la població escolar de l’ Educació Primària, els conceptes bàsics sobre la biologia dels mosquits en general i de l’ecologia, morfologia, comportament i implicacions sanitàries de l’espècie anomenada Aedes albopictus o popularment mosquit tigre. Aquest projecte també ha de permetre a l’alumnat d’incidir en la millora del seu entorn i fer-ne un ús més sostenible.

Per cinquè any consecutiu, l’empresa especialitzada Blau i Verd s’encarregarà conjuntament amb l’Ajuntament de la campanya de prevenció i de lluita contra la proliferació del mosquit tigre, que ja va començar a desenvolupar diferents accions a principis d’aquest mes de maig i que s’allargaran fins a mitjans d’octubre. L’empresa Blau i Verd també ha posat a disposició de la ciutadania un correu electrònic per alertar de la presència de mosquit tigre a l’adreça mosquittigrealtafulla@gmail.com.

Les actuacions que s’han dut a terme inicialment han estat la visita dels tècnics a aquells indrets tendenciosos a ser focus de criança a la via pública, i en les properes setmanes, es posarà en marxa una campanya de comunicació porta a porta amb cartelleria i díptics informatius on s’aconsella un seguit de recomanacions per a la prevenció de l’espècie. A les escoles, es faran diferents tallers de sensibilització.

La regidora de Medi Ambient, Montse Castellarnau, ha insistit que “l’Ajuntament posa en marxa els mitjans tècnics per prevenir la presència de mosquits, però també és molt important la col·laboració ciutadana per evitar els entollaments d’aigua, que són els principals punts de creixement durant la primavera i l’estiu”.

Les campanyes preventives executades fins ara pel consistori han donat els seus fruits en aquests darrers cinc anys. Zones com Brises del Mar, Hort de Pau o Sant Antoni s’havien convertit en zones problemàtiques, i en l’actualitat, no existeix cap zona conflictiva al municipi.

Cal destacar que en els casos que és necessari l’aplicació de tractaments larvicides, l’Ajuntament i l’empresa utilitzen mètodes biològics que protegeixen absolutament la resta de fauna de la zona. També es realitzen controls periòdics dels tractaments per verificar-ne els resultats i corregir-los en cas que sigui necessari.