.

.

TOTS 21

Vilallonga del Camp respira tapes pels quatre costats. La novena edició del Vilatapes, que recupera la proposta que no es va poder celebrar l’any passat degut als rigors de la pandèmia, arriba en el moment en què ja hi ha llibertat per treure’s la mascareta. Aquest divendres, cinc establiments paraven taula per oferir els seves exquisiteses en un format diferent que amplia a dos caps de setmana una celebració que anteriorment tenia lloc un llarg cap de setmana.

S’ha volgut fer així des de l’Ajuntament i amb vist-i-plau dels bars i restaurants per tal de donar més vida a un dels sectors, el de la restauració, que més ha patit el tancament governamental per la pandèmia. Cinc establiments s’hi han sumat i divendres ja començaven a anar de corcó per servir les tapes. Són La Montoliva, el recentment estrenat Aloha Gastrobar, La Llesqueria, el bar del Centre Recreatiu -on hi la el cinema-, i el Bar Estrella.

La Clàudia, la Lavínia i l’Olga, amb la tapa del Centre Recreatiu. Foto: Tots21

La colla del Ramon Fortuny, al Centre Recreatiu. Foto: Tots21

Els recintes oferiran quatre tapes diferents els quatres dies d’apertura del Vilatapes. Al Centre Recreatiu, comandat per la Clàudia, la Lavínia i l’Olga, divendres servien una clotxa de terra-mar: ‘Un brioix farcit de fesols i sardines’, explicava la Clàudia a Tots21. Una tapa i un refresc o cervesa per tres euros. ‘Hi participem cada any, menys l’any passat. L’experiència és bona’, deia la Clàudia. Entre els comensals, la colla d’amics del Ramon Fortuny, que iniciarien un recorregut pel Vilatapes mentre a la sala d’actes del Centre Recreatiu, al primer pis, l’alcaldessa, Gemma Benaiges, oficiava un casament.

Alfons Bernal i la Jacqueline, amb un remenat amb focaccia. Foto: Tots21

Un grup veterà d’entusiastes de l’Aloha. Foto: Tots21

A la plaça de l’Església hi ha novetats des de dimarts passat. Un vilallonguí, Alfons Bernal, i la seva dona, la Jacqueline Reyes, han obert un gastrobar, de nom haitià, Aloha, que s’estrena amb el Vilatapes i amb la terrassa atapeïda de públic, i ho fa amb un remenat de focaccia, és a dir, ‘un remenat d’ous amb botifarra acompanyats amb focaccia artesana de ceba i olives’, ens relata l’Alfons. Aquest dissabte oferiran empanada criolla, una autèntica empanada argentina, la nacionalitat de la Jacqueline.

‘El Vilatapes és molt sacrificat, cal molt personal, has d’afrontar moltes situacions nervioses, però per nosaltres és perfecte perquè ens donarà a conèixer’, subratlla l’Alfons. ‘Potser passaran per aquí 200 persones cada dia i això és molta publicitat per a nosaltres’, confessa.

L’Alícia, del bar Estrella. Foto: Tots21

El Pau Roig i la seva família, a la terrassa de l’Estrella. Fot: Tots21

A la Rambla de la Verge del Roser hi ha el Bar Estrella. L’Alícia, desbordada de feina, servia una bomba mexicana, és a dir, una patata farcida de carn picada, amb enciam i tomàquet, que elabora la seva mare, la Rosa, que amb prou feines pot sortir de la cuina. Com la resta d’establiments oferiran una tapa diferent cada dia del Vilatapes. En funció del personal que tenen cada any s’apunten o no a la proposta gastronòmica. Ara bé, el cert és que ‘el Vilatapes funciona molt bé’, assegura l’Alícia.

Una mica més lluny, a l’entrada de Vilallonga venint del Morell, es troba la Llesqueria. La comanda la Juliette, que també va de bòlit quan ja comença a fer-se de nit i la terrassa s’està omplint. L’Ajuntament li ha permès ocupar un tram final d’un dels dos carrers amb què fa façana l’establiment. La Juliette servia aquest divendres esqueixada, però molt farcida, amb bacallà, pebrot, tomàquet, ceba i olives. Aquest dissabte oferirà mandonguilles a la parisiènne, amb salsa casolana, tomàquet, pèsols i arròs.

La Juliette, a La Llesqueria. Foto: Tots21

La regidora de Promoció Econòmica i Comerç de Vilallonga, Marian Ruiz. Foto: Tots21

La regidora de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament, Marian Ruiz, subratllava a Tots21 que ‘ja en teníem moltes ganes de celebrar el Vilatapes, però amb la pandèmia vam haver d’anul.lar molts actes. Vilallonga és un poble viu on ens agrada sortir al carrer, fer cultura, on s’hi organitzen moltes activitats al llarg de l’any i amb l’existència de moltes entitats’. Enguany s’ha decidit allargar dos caps de setmana el Vilatapes ‘perquè le ciutadania tornés a sortir al carrer aprofitant que les mesures anticovid s’han relaxat una mica i perquè la restauració pugui respirar. Entre tots mirem de posar de la nostra part’, afegeix.

El cert és que hi ha coincidència que ‘El Vilatapes funciona molt bé. Se sol organitzar en aquestes dates, a inicis del mes de juliol, en què ja hi ha força gent que fa vacances i l’escola ja ha tancat’.

Jaume Garcia