.

L’alcalde de Vilallonga del Camp, Ignasi Valera, durant l’entrevista. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp afronta un 2017 de retallades i pujada d’impostos per afrontar el deute heretat. En una entrevista amb Tarragona21, el seu alcalde, Ignasi Valera (ERC), afirma que “a nivell administratiu i polític la feina està feta, però sabem que serà un any dur, aquest 2017 i també el 2018”.

La llei marca solucionar el problema del romanent de tresoreria “en tres anys”, un deute que puja a prop d’un milió d’euros. “Això ens obliga estar uns anys amb superàvit”, continua Valera. “Esperem que quan es vegi que els plans s’estan acomplint ens permeti sortir a demanar crèdits a les entitats bancàries”. I traspassar el deute a llarg termini “per poder respirar”. Malgrat el deute que arrossega, l’Ajuntament podrà anar a crèdit “perquè es demostrarà en la liquidació d’enguany i la de l’any que ve que l’Ajuntament entra en superàvit”.

Entre les retallades, en 2016 s’ha vist afectada la Festa Major amb una dura restricció, al voltant d’un 50 per cent menys de despesa. En 2017 s’hi sumarà un altre 5 per cent. Com ha reaccionat la població? “Els ciutadans veuen que no hi arribàvem i que les coses estaven malament. Es tracta de retallades per poder pagar els proveïdors, molts dels quals són de Vilallonga”.

El pagament de l’IBI

Quan notaran els ciutadans la pujada d’impostos, que en el cas de l’IBI ronda el 40 per cent? “El que ha arribat primer és la inspecció que ha fet el Ministeri d’Hisenda sobre les obres no donades d’alta del cadastre, és a dir, ampliacions o reformes que no estaven donades d’alta”, afirma l’alcalde. “Per ordre de l’anterior alcalde es va fer el juny de 2015 i les inspeccions es van repartir el desembre passat, és a dir, està arribant ara”. El rebut de l’IBI, que el consistori ha incrementat un 40%, es pagarà en dos terminis, els mesos de maig i octubre. Pot passar que hi hagi propietaris que hagin fet reformes, hagin de pagar ara per elles, més l’augment del valor cadastral, més l’increment del 40 per cent municipal.

Els propietaris estan reaccionant: “A ningú li  agrada pagar, però la llei ens obliga a sanejar els comptes. Hi ha hagut queixes, però els ciutadans veuen que no malgastem, que estem prenent mesures serioses i fem una política comunicativa a través dels butlletins explicant en què ens gastem els diners”. “No és suficient retallar, necessitem ingressar més, per això pujarà l’IBI”. “Hem incrementat bastant l’IAE, però tenia coeficients de l’1,30 quan la mitjana comarcal era del 2,85, xifra a la que ens hem situat. Hem fet el càlcul del que ens faltava per ajustar el Pla de Sanejament i ho hem agafat de l’únic lloc on podíem, l’IBI. El teníem baix i l’hem situat a la mitjana comarcal. Evidentment, pagarà més qui més té, però no és fàcil”, reconeix Valera. El consistori preveu que la tradicional morositat en l’IBI -del cinc per cent- es pot situar en el 10 per cent.

Les inversions de 2017

D’altra banda, una de les principals inversions per a 2017 és instal·lar una coberta a la pista esportiva. “És un projecte important i necessari perquè gairebé totes les activitats es fan allí i estem a expenses del temps. L’encavalcarem entre dues anualitats, enguany i l’any que ve”. A la tardor es faria la primera fase. El pressupost puja a 200.000 euros i contempla un ajut de 160.000 euros per part de la Diputació, per la qual cosa el consistori només n’aportaria 40.000. La coberta no tindrà parets laterals i es pretén que estigui més oberta de cara al carrer.

El Camí del Calvari

Una altra inversió serà habilitar el camí del Calvari, “lluny de grans projectes de ponts que travessin la riera”. El tram discorre entre darrere l’església fins a la riera, que és on hi ha les principals empreses del poble “i el lloc dibuixa un dels perfils més atractius de Vilallonga”.

Pel que fa a l’escola, l’altre gran projecte dels darrers anys, tot i que el financia la Generalitat, el cost l’ha avançat l’Ajuntament. “Nosaltres ho hem adjudicat i hem suportat la càrrega financera”, recorda Valera. En dos anys s’hi ha invertit prop d’un milió d’euros, per obrir-hi deu aules i secretaria nova. “Era molt necessari perquè teníem moltes aules prefabricades”. Ara queda el mòdul del menjador i una altra aula, però ja no hi entren més alumnes i la seva ampliació ha quedat congelada.

Canvis en la brossa

Altres inversions contemplades són la remodelació de l’equipament informàtic de l’Ajuntament, un consistori que encara no té ample de banda adecuada. Altrament, l’enllumenat, la brossa i l’aigua seran altres inversions “amb retorn” a partir de canvis d’enllumenat per baix consum i en calefacció. La brossa serà una de les que viurà un canvi més notable en passar-se dels actuals contenidors soterrats als de superfície, “més rendibles i higiènics”. Se situaran als punts actuals, en 13 illes amb uns 70 contenidors.

D’altra banda, el deute amb el servei de la brossa al Consell Comarcal “quedarà saldat amb l’entrada del nou concurs”, previst per enguany. Es pagarà concorrent a crèdit.

Ignasi Valera: ‘Convocarem una plaça per a vigilant municipal’. Foto: Tarragona21

Un vigilant municipal

Un altre projecte “molt necessari” és convocar a la plantilla de personal una plaça de vigilant municipal perquè “creiem que ens ajudarà molt a tenir més vigilància i ordre, així com implementar el control de direccions i guals”, a més de vigilància davant fets delictius. “No es dedicarà a posar multes, això ho fan els Mossos d’Esquadra, però tenim problemes d’aparcament davant d’habitatges. Hi ha gent que no pot sortir de casa perquè hi ha un cotxe aparcat. Aquestes persones podran tenir un gual”.

“En tractar-se d’un servei bàsic, creiem que se’ns permetrà la seva contractació”, diu Valera al respecte de les restriccions que imposa l’Estat quant a contractacions municipals. De cara al futur, s’ampliaria en dues o tres persones.

Vilallonga i municipis del voltant s’havien plantejat crear la figura de vigilants mancomunats, però finalment se n’han desdit ja que les dimensions, pressupostos i planters són molt diversos. “El Morell vol crear aquesta plaça; volem parlar amb ells per crear sinèrgies”.

Camí a peu per unir Vilallonga amb El Morell

Quant a infraestructures pendents, l’Ajuntament té dues demandes. Una és “l’encreuament de la carretera d’Alcover amb la de Valls, davant de Ravago Plásticos, on hi ha un estudi informatiu per fer-hi una rotonda”. També s’ha demanat conjuntament amb El Morell que la Diputació estudiï la possibilitat de fer un camí a peu i en bicicleta entre els dos pobles. “És un quilòmetre i escaig de distància, compartim moltes coses i molta gent s’hi desplaça a peu o en bicicleta”. Seria en un sentit i es podria aprofitar la servitud de pas del Consorci d’Aigües, amb terrenys expropiats que es podrien usar per fer el pas per damunt de la canonada d’aigua”.

Quant a peticions municipals que ja han estat solventades, en destaquen dues: “S’ha solucionat el punt negre a l’encreuament entre Vilallonga i Alcover, que si bé no era terme de Vilallonga molta gent del municipi havia patit accidents. Els dos ajuntaments vam fer una demanda conjunta i la Generalitat ha respost fent una rotonda”.

Treure el trànsit pesat del municipi

Un problema històric de Vilallonga porta camí de solucionar-se: desplaçar el trànsit de camions pesats del municipi s’ha solucionat a través de la Diputació, amb senyalitzacions, avisos a les empreses de transport i la possibilitat que els Mossos d’Esquadra sancionin. “Els camions que no tinguin com a origen o destí Vilallonga no podran travessar el municipi”. No ho podran fer “per anar als polígons de la Selva i Alcover”, posa com a exemple l’alcalde.

L’òpera en directe seguirà

En 2017, l’Ajuntament seguirà amb una de les apostes més pròpies de Vilallonga, el cicle d’òpera i ballet en directe que s’ofereix a la sala de cinema. S’hi ha afegit un cicle de pel·lícules censurades pel franquisme. “El cinema és una de les joies que tenim i la nostra principal despesa cultural, i és un tret diferencial de Vilallonga”.

Els canvis a l’Arxiu

Els darres anys, l’Arxiu Municipal s’havia mostrat com un dinamitzador cultural i de recuperació històrica en bona part gràcies a la tasca de l’arxivera Carme Puyol. Però el nou equip de govern la va acomiadar. “Vam amortitzar la plaça per reduir la despesa. Vam optar per aquí”, afirma Valera. “La tasca dinamitzadora la porta a terme ara una treballadora de la casa, la Pilar Riera, que és historiadora”.

Jaume Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */