.

La instal·lació ‘Immersió’, d’Angie Jo, a la plaça d’Estudi, avui. Foto: Tarragona1

Vila-seca viurà dilluns vinent, diada de Sant Jordi, la tercera edició d’Efímera, art al carrer, que tornarà a presentar a l’aire lliure instal·lacions i creacions artístiques dels alumnes de les escoles d’art i disseny de Tarragona i Reus. Seran un total de 35 els alumnes que hi prendran part i que ja des d’aquest dijous es troben muntant les obres al casc antic de la població.

Recreació d’un conte popular. Foto: Tarragona21

Organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament, que comanda Pere Segura, la proposta va a més cada any i ha deixat enrere la sorpresa que els ciutadans tenien en veure la manipulació i fins i tot la destrucció de llibres ja obsolets, per interessar-se per les propostes de la nova edició. Nous equips d’alumnes realitzaran diverses escultures amb llibres i dissenyaran un total de tres espais urbans, dels que s’encarregaran els alumnes de Reus.

La participació ciutadana, la transformació i reciclatge de materials i la creació artística són la base d’Efímer, un projecte força pioner a Catalunya que només té vida de dos dies, fins al dimarts, 24. Els entorns triats són l’espai de les Peixateries Velles, la plaça de l’Església, la plaça de Voltes, el Portal de Sant Antoni, la plaça d’Estudi i la Rambla de Catalunya. També hi haurà una instal·lacio al carrer Verge de la Pineda.

Daniel Uzquiano, Pere Segura i Jordi Bergadà, durant la roda de premsa. Foto: Tarragona21

“Es tracta de fer interactuar els ciutadans, d’espais que porten a la reflexió i també es tracta de donar llibertat creativa als estudiants”, apuntaven en la presentació el director de l’escola de Tarragona, Daniel Uzquiano, i el professor de l’escola de Reus Jordi Bergadà. Els temes a tractar en les instal·lacions van des de la denúncia a la reflexió sobre la lectura, però també s’aborda la llegenda de Sant Jordi i altres contes. “Es tracta que el públic visqui experiències inhabituals amb creacions artístiques situades fora de contexte perquè es puguin endinsar en un món més ric”, destacava Bergadà. Una altra instal·lació permetrà conèixer un conte popular i el públic s’hi podrà fer fotografies.

La denúncia de la crema de llibres, la  pluja de llibres, els llibres com a objecte tancat en una caixa de Pandora o la immersió en el que amaguen els llibres són alguns dels temes d’Efímera.

“Els alumnes ens sorprenen cada any amb les seves creacions”, deatacava el regidor de Cultura, Pere Segura. Durant la roda de premsa, el regidor de Cultura ha destacat que per aquest Sant Jordi, Vila-seca ha programat més d’una vintena d’actes, fent una aposta novament per l’art efímer. Ha recordat que “volem que la gent visqui i senti Sant Jordi projectant cultura i fent reflexionar a la gent”.

La construcció de les instal·lacions no ha estat provada abans per part dels alumnes, per tant fer-ho al lloc té el risc de ser una prova amb foc real. Això és un dels grans al·licients per als propis alumnes, que han treballat prèviament els seus projectes amb els seus professors.

Efímer és la proposta més innovadora i espectacular d’una àmplia programació de Sant Jordi de Vila-seca que va començar el passat dia 16 amb lectures de contes i tallers i en què la canalla serà la gran protagonista dels actes previstos.

J. Garcia