.

Poblet, junt a la consellera Borràs i els regidors del consistori, davant el celler. Foto: Tarragona21

Vila-seca convertirà l’antic celler cooperatiu noucentista de la vila, a tocar del Castell medieval, en un nou pol d’atracció cultural i turística amb una inversió de 4,8 milions d’euros que convertirà el celler j en desús en un museu i centre cultural.

Això serà possible perquè Europa ha aprovat la subvenció de dos milions d’euros a través dels Fons Feder que havia demanat l’Ajuntament. La resta del finançament, l’aportarà l’Ajuntament.

L’acte de presentació de la concessió de l’ajut ha comptat amb la presència de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que ha afirmat que es tracta de l’aportació econòmica “més elevada” feta pels fons Feder a Catalunyai h estat possible per l’ambició econòmica del projecte i perquè “s’ha adecuat a les bases”. L’alcalde, Josep Poblet, torna a aconseguir així una bona pessigada econòmica d’una administració superior, que en aquest cas donarà un altre sentit a la zona de llevant de Vila-seca.

El projecte de restauració del celler podria ser un realitat en 2020, segons ha avançat la conseller. Consisteix a restaurar els 3.100 metres quadrats de l’edifici, bé cultural d’interès local i obra de Pere Domènech. El projecte formarà part d’un més global, com és “crear un parc cultural entre els dos grans equipaments que disposa la zona de llevant: el Castell de Vila-seca, recentment restaurat, junt amb el seu jardí, i el conjunt del celler noucentista, que s’haurà de rehabilitar” per tal de permetre usos culturals, ha destacat l’alcalde, Josep Poblet. Tot l’entorn suma 3,2 hectàrees.

La primera actució consistirà a destinar la nau principal -de 25 metres d’amplada- a la creació d’una sala polivalent amb diversitat d’usos que servirà per organitzar exposicions, obres de teatre, projeccions, conferències, balls, festes populars, fires i sobretot, per donar viabilitat a un espai museístic.

La segona actuació serà la museïtzació. Es vol fer “un museu diferent, sorprenent i emocional”, en paraules de Poblet, destinat a “impactar” els ciutadans de Vila-seca amb la seva història íntima recent, i també el visitant de fora, convertint-se en motiu de visita cultural i turística desitjada. L’entorn vol posicionar estratègicament Vila-seca en els camps cultural i turístic. La planta baixa disposa de 2.210 metres quadrats; la primera, de 750, i la segona, de 190.

L’Ajuntament havia adquirit el Castell, ja a punt d’obrir els seves portes, el jardí del mateix i fa uns dos anys, l’antic celler noucentista. Ara li donarà un sentit a tot el conjunt, creant equipaments culturals i zones verdes que l’acompanyen. “La iniciativa privada, els anteriors propietaris, no ho hagués pogut fer”, ha destacat Poblet.

J. Garcia