.

La rectora, María José Figueras, i l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura. Foto: URV

Va ser l’any 2002 quan l’Ajuntament de Vila-seca, PortAventura i la Universitat Rovira i Virgili van signar l’acord per a la implantació dels estudis universitaris i no universitaris de Turisme a Vila-seca. Gairebé 20 anys més tard, la Facultat de Turisme i Geografia ha assolit la maduresa, que s’ha posat de manifest en la celebració de l’aniversari de la Universitat (50 anys d’estudis universitaris a Tarragona i 30 de la creació de la URV) en un acte aquest migdia al castell de Vila-seca.

La degana de la Facultat, Marta Gemma Nel-lo, ha resumit la història d’aquests vint anys com una “feina d’equip”, en un trajecte durant el qual “hem format una gran família”, que va iniciar-se amb l’Escola Universitària de Turisme i Oci (EUTO) i que ha crescut des de la diplomatura inicial que oferia aquest centre fins als 2 graus (en Turisme i Oci i en Geografia), 4 màsters i 2 programes de doctorat que ara ofereix o participa la Facultat.

Primera formació universitària pública en Turisme

Nel-lo ha tingut, a més, un record per a Salvador Anton, el primer degà i impulsor del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci, que “va tenir un gran pes en la trajectòria de la Facultat de Turisme i Geografia”, ja que és, de fet, pionera a l’Estat en oferir la primera formació universitària pública en Turisme. Així mateix ha ressaltat el model de relació entre la Facultat i l’Ajuntament, pel que la comunitat universitària de la facultat es consideren “uns ciutadans més de Vila-seca, amb la participació activa en les activitats del municipi”.

La comunitat d’estudiants del campus Vila-seca és el 228% superior aquest curs 2021-22 que quan van començar el curs 2002-03. Ara s’apleguen al campus 71 professors i professores, 18 investigadors i investigadores i 14 persones de l’àmbit de la gestió i el suport a la recerca i un total 344 estudiants de grau i màster, respecte als 105 que van començar el curs inicial. El 56% d’aquests estudiants són de la demarcació de Tarragona i un 20% són internacionals.

La Universitat com a vertebradora del territori

D’esquerra a dreta, Xavier Guardià, portaveu de la FEHT; Mireia Giró, fundadora de Viagèdia i titulada per la URV; Joan Clavé, responsable de l’Aula de la Gent Gran a Vila-seca; Alba Font, titulada per la URV iinvestigadora predoctoral, i Xavier Reverté, presentador de l’acte. Foto: URV

Precisament la relació de la Universitat amb el territori és el que Josep Poblet, alcalde de Vila-seca de 1993 a 2019 i un dels principals impulsors del campus, ha assenyalat: “La Universitat és un element vertebrador del nostre territori, amb una vocació de fer créixer allò que ja som”.

L’acte ha comptat amb testimonis partícips i beneficiaris d’aquesta relació entre l’activitat docent i de recerca amb el desenvolupament del territori. Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, ha recordat la situació prèvia de la Costa Daurada: “No ens podíem imaginar tenir un parc temàtic, hotels de quatre estrelles i un centre de coneixement com la Universitat, que ha facilitat que hi hagi talent” i que es complementa amb l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Cambrils, en una simbiosi indispensable per al sector.

Alba Font, doctoranda de la URV, i Mireia Giró, fundadora de l’start-up reconeguda per la URV Viagèdia, han explicat de quina manera la Universitat ha contribuït a la seva formació i transformació personal. Per a la primera, per la possibilitat de participar en projectes de recerca, cooperació i transferència, en benefici del territori i la societat, i per a la segona, pel recolzament que ha rebut el seu projecte d’organització de viatges escolars associat a la Universitat.

També han intervingut en l’acte Manuela Moya, regidora de Cultura, Coneixement i Relacions Cíviques de l’Ajuntament i membre en serveis especials del PAS de la URV, i Joan Clavé, responsable de les Aules de la Gent Gran de la URV a Vila-seca des del 2017 i alcalde del municipi quan el campus ni tan sols era un embrió. Són exemples de persones i part de les institucions “que han col·laborat a construir la Universitat”, ha detallat la rectora, María José Figueras. La rectora ha fet èmfasi en la transferència de la Universitat, amb elements com la Càtedra Dow per al Desenvolupament Sostenible i els grup de recerca C3 i GRATET. I ha destacat que “la distribució geogràfica fa que la Universitat pugui estar al costat del ciutadà”.

Pere Segura, alcalde de Vila-seca, s’hi ha referit precisament: “La Universitat va nèixer amb l’esperit de descentralització i de reequilibri demogràfic”. “Si hem arribat a aquest punt -ha conclòs- ha estat gràcies a les persones que han defensat i han cregut en el projecte”.

La URV peça a peça, dels orígens a l’actualitat

La projecció de l’audiovisual “La URV peça a peça” ha servit per rememorar l’origen primigeni de la Universitat que coneixem actualment: des del naixement des de l’Església, després l’humanisme renaixentista, la supressió de les universitats catalanes amb la derrota davant Felip V, la recuperació dels estudis de Filosofia i Lletres i de Química als anys 70 del segle XX, la creació de la URV al 1991 i l’evolució cap a la Universitat actual.

Redacció