.

L’article està signat per Vicenç Garcia, Secretari General de la Secció Sindical de la Intersindical-CSC al Banc Sabadell

Quan una empresa amb guanys comunica que vol rebaixar un 12% la plantilla, els sindicats hem de fer el què sigui per mantenir llocs de treball i garantir els drets de tothom.

És el que passarà al Banc Sabadell d’aquí dos dies.

Entre la plantilla del banc, a més, hi ha un gruix de treballadors i treballadores que està esperant una oferta econòmica per plegar. Si els sindicats hem de seure per negociar amb les direccions, cal
fer-ho partint de la garantia màxima de drets, minimitzant qualsevol risc; les condicions econòmiques i d’edat per jubilar-se anticipadament poden canviar. Els canvis en l’edat de jubilació que l’Estat espanyol vol introduir, poden afectar molt tot allò que es negociï sense tenir en compte la possibilitat de qualsevol canvi en el marc legislatiu estatal respecte el vigent en el moment actual.

A Intersindical-CSC no entendrem que s’arribi a un acord que no protegeixi davant d’aquesta eventualitat.

Fins ara, encara preocupaven més les condicions en què quedés la plantilla. Amb una rebaixa de la capacitat productiva de més de 12.000 hores diàries, quin impacte tindria en els companys i companyes que continuïn treballant? Com es repartiria la feina que feien els qui se’n van amb els qui es quedin? Com ho encaixaríem dins la nostra jornada si, actualment, ja hi ha situacions de càrregues de treball excessives?

De les 1.800 persones afectades, al voltant de 700 seran del Principat i prop de 700 més del País Valencià. Un impacte del 75% als Països Catalans. La banca, un sector necessari, s’aprima després d’allunyar els centres de poder -encara que sigui només formalment- de Catalunya.

També es produeix l’habitual menysteniment de certes funcions, com ara les administratives. Tota feina necessària cal que estigui reconeguda i valorada.

Amb l’anunci formal de negociacions entre el Banc Sabadell i el BBVA les negociacions per les extincions de les relacions de treball queden tocades i la incertesa per a qui quedi a l’entitat augmenta. En cas de tancar-se aquest acord, l’impacte a Catalunya serà gran.

La negociació per aquestes sortides continuarà. Seguirem treballant per minimitzar els riscos i corregir l’impacte. Són qüestions cabdals a resoldre, afecten les nostres companyes i companys i, com a sindicat, no abaixarem la guàrdia en cap moment. Ni davant l’empresa ni davant la connivència amb el banc d’altres sindicats.

Ens trobaran dempeus. Negociant condicions justes i que cobreixin riscos per qui plegui. Reclamant càrregues de treball ajustades. Prioritzant el manteniment de llocs de treball. Canalitzant i organitzant la reclamació i lluita per condicions de treball justes.