La Via T i altres associacions de comerciants com la Fundació Comerç Ciutadà començaran a introduir entre el primer i el segon trimestre del 2016 el cobrament de les bosses de plàstic al petit comerç de Tarragona. Des de Via T, Judith Sentís, explica que ‘s’està a l’espera d’aprovar la normativa’ i que quan es faci es començarà a treballar per aplicar-la de forma gradual.
Sentís explica que està prevista una reunió amb les associacions de comerciants i que fins el moment la implantació d’aquesta mesura “no preocupa” massa els comerciants. Des del petit comerç de Tarragona fa temps que es planteja la possibilitat de fer una bossa genèrica de cartró però encara és ‘molt d’hora’ per plantejar aquesta opció, ja que es tracta d’un tema sensible.
Des de Minimun, Jordi Figueres, explica que “el comerç encara no està mentalitzat” i considera que la implantació de la mesura encara “està una mica verd”. “No ens resistim però considero que el consumidor no acollirà bé la mesura”.
Des de la Llibreria La Rambla, Rosa Marrugat, confirma que “s’ha fet una primera presa de contactes amb els fabricants de bosses” però explica que encara falta concretar i que la decisió es prendrà desprès de les festes nadalenques.
Un pacte sense precedents
El director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, explicava que “aquest acord és fruit del consens i el diàleg amb els comerciants”, que “són conscients que la bossa és un producte i s’ha de fer pagar” i que “permetrà que Catalunya torni a ser pionera en matèria ambiental”. Amb l’acord, emmarcat en l’anomenat Pacte per la Bossa, Catalunya s’avança a la decisió europea de prohibir la gratuïtat de les bosses de plàstic de nanses abans del 2018.
El Pacte per la Bossa, signat el 2009, és un pacte sense precedents entre el Govern de la Generalitat i totes les organitzacions de la distribució i la fabricació amb presència a Catalunya i l’Estat que va establir per primera vegada un marc de col·laboració per reduir el consum bosses de nanses d’un sol ús en un 50% l’any 2012. L’objectiu es va assolir amb escreix, i es va passar de les 327 bosses anuals per càpita a les 156. El comportament desigual entre els diversos sectors comercials, però, va fer plantejar la necessitat d’un consens de totes les parts.
B.U./ Agències
Equip de redacció