.

Imatge d'arxiu de gossos a una protectora.

Imatge d’arxiu de gossos a una protectora.

Les xifres d’abandonaments de gossos i gats són esfereïdores, al llarg de l’any passat més de 620 d’aquests animals van entrar a la protectora de Tarragona. La dificultat per donar una llar a tots aquests animals i, per altra banda, la demanda per part de països estrangers han propiciat la col·laboració entre protectores catalanes com la de Tarragona i protectores d’Alemanya (TSV Giessen i Welphenhof Langgoens).

Aquesta iniciativa va començar fa uns anys quan es va detectar que moltes famílies viatjaven des d’aquests països per gestionar adopcions d’animals. Davant d’aquesta necessitat una ciutadana alemana resident a Tarragona, que no ha volgut donar a conèixer el seu nom, va decidir fa uns anys a prendre la iniciativa junt amb el seu marit de gestionar les adopcions amb el seu pais d’origen.

L’any passat el matrimoni va gestionar unes 90 adopcions de gossos amb les dues protectores que col·laboren. “A Alemanya els gossos són part de la família i si treballes 8h no tens dret a adoptar un gos. Com tampoc tens dret a adoptar un cadell si tens més de 60 anys”, expliquen. A més, “les protectores a les ciutats alemanyes de la mida de Tarragona no tenen més de 20 gossos” i aquest fet facilita molt el tràmit de l’adopció.

“Hi ha més consciència i col·laboració”

Ana Beltran, vocal de la junta de l’ Associació de Protectora d’Animals i Plantes de Tarragona, ha explicat que aquest any el nombre de gossos i gats abandonats no ha augmentat però tampoc s’ha reduït tot i que reconeix que “hi ha més consciencia” i més col·laboració ciutadana a l’hora de recollir animals abandonats. L’Associació de Protectora d’Animals i Plantes de Tarragona recull entre 5 o 6 animals per setmana entre gossos i gats. En arribar a la protectora els gossos o gats es vacunen i es desparasiten, després comença la recerca d’una família que estigui disposada a adoptar a l’animal.

Per aquestes associacions és fonamental el paper dels voluntaris que en aquesta associació en concret arriba a la vintena. L’activitat de voluntariat s’acostuma a realitzar dies alterns i de manera altruista es fan petites cures, treuen a passejar els gossos i sobretot els hi fan companyia. Rosa Maria Muñoz és voluntària d’aquesta protectora des de fa 7 i s’alterna la cura de gats i gossos. Amb sinceritat ens explica que els animals “agraeixen la confiança” i “el contacte humà”. La voluntària reconeix que és fonamental “el compromís i la constància”.

Malgrat que hi ha molt bona predisposició per part d’una part dels ciutadans, des de les associacions i protectores s’insisteix en què no tothom que vol adoptar ho pot fer perquè cada animal té unes característiques i unes necessitats determinades. Des de les entitats s’aconsella l’animal que millor s’adapti a les necessitats dels sol·licitants. Per fer-ho es valora la seva edat i l’espai on viurà el gos, tal i com es fa a les protectores alemanes, tot i que aquí no hi ha uns criteris establerts.

Molts maltractaments

Els animals que arriben a la protectora ho fan sovint en molt males condicions, ja que moltes vegades han rebut maltractaments. Carmela Piñol és voluntaria de la protectora i ens explica que l’abandonament és bàsicament de gossos perquè “els gats sovint viuen en colònies i aconsegueixen menjar de molts ciutadans que els hi donen”. La situació en la que arriben molts gossos és crítica com és el cas de Tom, un gos que al ser recollit a la protectora mostrava greus signes de desnutrició i maltractament. Al poc d’arribar va ser adoptat i 5 mesos després va donar a conèixer la visible millora de Tom. A les xarxes socials el cas ha tingut un ampli ressò fins a arribar a la xifra de 3.546 persones que han donat a “m’agrada”, 249 comparticions i més de 150 comentaris.

Captura de la pàgina de Facebook de la Protectora de Tarragona. Tom 5 mesos després de ser adoptat i sota, en un comentari, la foto d' abans de l'adopció.

Captura de la pàgina de Facebook de la Protectora de Tarragona. Tom, 5 mesos després de ser adoptat, i sota -en un comentari-, la foto d’ abans de l’adopció.

Brigitte Urzaiz

/* JS para menú plegable móvil Divi */