TOTS 21

Unió de Pagesos ha commemorat aquest matí al Morell

Sota el lema ‘Lluites, país, pagesia’, Unió de Pagesos ha commemorat aquest matí al Morell els 45 anys de la fundació del sindicat. El Centre Cultural del Morell ha aplegat 300 persones, que han assistit al debat d’experts de l’alimentació, el medi ambient i la gestió del territori. La jornada ha comptat també amb la presència de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó i l’alcalde del Morell, Eloi Calbet.

El coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, en nom del sindicat, ha reivindicat que l’organització ha prestigiat l’ofici de pagès a Catalunya. Ha recordat que gràcies a les lluites empreses per Unió de Pagesos es va aconseguir el reconeixement de la representativitat de la pagesia, i que les lluites sindicals continuen per aconseguir l’equiparació de les condicions de vida i de treball de la pagesia amb les de la resta de la ciutadania. És en aquesta línia, que el sindicat defensa que el prestigi dels professionals agraris catalans i la qualitat dels seus productes s’han de valorar al mercat. Caball ha anunciat que el sindicat proposarà a la pagesia noves estratègies perquè els instruments de gestió de mercat siguin més eficients.

D’altra banda, la jornada ha comptat amb la reflexió d’experts sobre el rol social de la pagesia. Abel Mariné, professor emèrit de Nutrició i Bromatologia, ha defensat que el paisatge treballat per la pagesia és el mirall de la millor dieta fins ara coneguda: la dieta mediterrània. Martí Boada, doctor en Ciències Ambientals, ha subratllat que les activitats agrícoles, ramaderes i forestals gestionen el medi ambient, contribueixen a la mitigació dels efectes de la crisi climàtica i mantenen la biodiversitat; Jaume Salvat, geògraf de la Universitat Rovira i Virgili, ha posat de relleu que el sector primari és la solució per a l’equilibri territorial a Catalunya i que aporta béns bàsics i atractius turístics.

El sindicat Unió de Pagesos va ser fundat en la clandestinitat el 3 de novembre del 1974 a Pontons (Alt Penedès), es va definir com a «unitari, democràtic i independent» i es va proclamar hereu de la Unió de Rabassaires. Actualment és el sindicat majoritari del camp català, compta amb més de 6.000 afiliats i afiliades i és el més representatiu a Catalunya. Unió de Pagesos, fidel als seus principis fundacionals, avui es defineix com a sindicat professional, nacional català, democràtic, unitari, independent i progressista. I també és un sindicat preocupat pel medi ambient.