.

Imatge de la manifestació a Tarragona, sortint de la plaça de la Font, amb sis urnes al capdavant. Foto: Sílvia Jardí

Aspecte de la concentració a la plaça de la Font. Foto: Sílvia Jardí

Unes 7.000 persones, segons els organitzadors, Plataforma 1 d’Octubre, han participat aquest dilluns en la manifestació a Tarragona que ha commemorat l’1-O.

La convocatòria ha començat a la plaça de la Font, des d’on s’ha obert un passadís per on han passat les urnes del referèndum, que han encapçalat la marxa. El recorregut s’ha convertit en una riuada de gent, amb manifestants que s’han anat afegint al llarg del camí. Han fet una aturada a l’IES Tarragona, on avui fa un any la policia espanyola va entrar per la força en una actuació que va acabar amb una càrrega a la plaça Imperial Tàrraco.

La manifestació ha culminat davant de la subdelegació del govern espanyol amb el testimoni de tres persones que han explicat com van viure la jornada. En el manifest s’ha instat a recuperar l’esperit de l’1-O amb “la voluntat, el compromís, l’estratègia, la desobediència, la no-violència i, sobretot, la unitat”.

Milers de manifestants, amb pancartes on es recordava l’1-O, han anat omplint la plaça de la Font a partir de les set de la tarda. Des de davant de l’Ajuntament, s’ha obert un passadís entre els participants per deixar passar sis persones que duien en braços les urnes del referèndum. La protesta, a la qual s’hi ha anat afegint gent a poc a poc des dels carrers laterals per on passava la marxa, ha recorregut per la Rambla Vella i ha continuat per l’avinguda d’Estanislau Figueras.

En aquest punt, la manifestació ha fet una aturada a l’IES Tarragona per commemorar els fets de l’1-O, on la policia espanyola va actuar i les càrregues es van acabar estenent fins a la plaça Imperial Tàrraco. Precisament en aquesta plaça és on ha acabat la protesta, davant de la subdelegació del govern espanyol, custodiada per Mossos d’Esquadra. Mirant cap a l’edifici, els concentrats han clamat “fora, fora, fora, la bandera espanyola”. La protesta ha transcorregut amb tranquil·litat, al crit de lemes com ‘1 d’octubre, ni oblit, ni perdó’, ‘Vam votar, vam guanyar’, o un dels càntics que es va sentir més ara fa un any: ‘els carrers seran sempre nostres’.

La Plataforma 1 d’Octubre ha volgut commemorar els fets de la jornada del referèndum amb un acte senzill que ha comptat amb el testimoni de tres persones de les comarques tarragonines, que han explicat com van viure aquell dia, “protegint els col·legis” o amb l’actuació policial. D’altra banda, en el manifest s’ha celebrat que “res va poder aturar la ferma voluntat d’autoorganitzar-nos” i s’ha carregat per la resposta d’Europa després de l’1-O i la “repressió que va continuar amb la causa contra els polítics independentistes i l’aplicació del 155”.

Al manifest també s’ha fet una crida a recuperar els valors que consideren lligats a l’1-O, com “la voluntat, el compromís, la intel·ligència, l’estratègia, la desobediència, la no-violència i, sobretot, la unitat, imprescindible”, han afirmat. A la manifestació han participat regidors del PDeCAT, ERC i la CUP de Tarragona, a més del secretari segon a la mesa del Parlament d’Eusebi Campdepadrós.

Sílvia Jardí / Roger Segura – ACN