.

.

TOTS 21

Imatges de la concentracio d’aquesta tarda. Fotos: Xarxes socials

Unes 600 persones s’han concentrat aquest dilluns al vespre a la plaça de la Font de Tarragona en defensa de les institucions catalanes i contra la inhabilitació del president Quim Torra per part del Tribunal Suprem. Convocats per Òmnium i l’ANC, els manifestants s’han aplegat al davant de l’ajuntament en fileres i amb mascareta amb motiu de la covid-19. Durant l’acte les entitats independentistes han llegit un manifest unitari en el qual han afirmat que la inhabilitació és “l’enèsim atac” dels poders de l’Estat a la sobirania dels catalans i en què han cridat a aturar “la deriva repressiva”. L’alcalde, Pau Ricomà, ha titllat la resolució judicial d’inacceptable. “És un veritable atropellament als drets i llibertats”, ha manifestat.

Un dels més aplaudits ha estat el tresorer de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carles Xavier Gómez, el qual s’ha queixat que la única resposta que han donat els partits a la sentència hagi estat “com gestionar la Generalitat fins al dia de les eleccions”. En aquest sentit, el representant de l’ANC els ha retret que no desobeeixin ni desacatin la resolució, i ha instat el Govern a posar-se al davant i a liderar el procés. “No ens feu sortir més per llegir manifestos i fer concentracions que no serveixen de res”, ha demanat.

L’acte ha començat amb la interpretació de l’Estaca i ràpidament ha donat pas a la intervenció de la presidenta d’Òmnium Tarragonès, Rosa Maria Codines, qui ha criticat que “una pancarta ha estat l’excusa per manipular la voluntat democràtica del nostre país”. “El que ha passat avui és un atac sense precedents per defensar els drets fonamentals i la llibertat ideològica i d’expressió. És una sentència injusta, desproporcionada, venjativa i, sobretot, autoritària”, ha afirmat Codines.

Seguidament s’ha fet la lectura del manifest conjunt d’Òmnium i l’ANC per criticar “l’enèsim atac dels poders de l’estat a la sobirania del poble de Catalunya”. “La inhabilitació del president és una mostra més de la greu situació en què estem immersos, amb presos polítics condemnats a 100 anys de presó, exiliats i més de 2.800 persones represaliades per exercir drets fonamentals”, ha lamentat el text.

Ricomà critica una justícia “parcial”

En declaracions als mitjans, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà (ERC), ha afirmat que la inhabilitació de Torra és “inacceptable” i una “vergonya”, i que demostra la parcialitat dels estaments judicials. “Un poder judicial tan escorat i tan parcial no és garantia d’un Estat de dret. El que ha passat avui és un veritable atropellament als drets i llibertats, i a la capacitat de les institucions catalanes”, ha afegit el batlle. Alhora, Ricomà ha lamentat que la reacció contra la sentència la protagonitzin majoritàriament independentistes. “Tots els partits democràtics haurien d’estar al costat de les institucions catalanes”, ha reivindicat.

Desplegament policial

Amb motiu de la inhabilitació de Quim Torra els Mossos d’Esquadra s’han desplegat en diversos equipaments de la ciutat de Tarragona que en altres ocasions han patit accions vandàliques, com l’edifici de l’Audiència de Tarragona i la subdelegació del govern espanyol. Al primer s’hi ha desplegat dues furgonetes de l’ARRO i a l’edifici estatal tres que, de moment, no han hagut d’intervenir. Tampoc s’han acabat col·locant les tanques que s’havien apilat al costat d’ambdós edificis per si hagués calgut disposar un cordó de seguretat.

ACN