.

Pla mitjà de la concentració d’una quinzena de jutges i fiscals davant el Palau de Justícia de Tarragona. Foto: Roger Segura (ACN)

Almenys 200 dels 810 jutges i magistrats que tenen plaça a Catalunya han fet vaga aquest dilluns en protesta per les seves condicions laborals i per pressionar el Ministeri de Justícia perquè les millori. Es tracta de la segona vaga d’aquest any després de la del maig, feta també conjuntament amb els fiscals. Desenes de jutges s’han concentrat davant d’alguns edificis judicials per demanar també una major independència judicial que s’hauria de traduir, per exemple, en l’elecció per part dels mateixos jutges de la majoria de membres del Consell General del Poder Judicial.

Les quatre principals associacions judicials i les tres de fiscals recorden que van oferir a la nova ministra de Justícia, Dolores Delgado, fiscal de professió, col·laboració i lleialtat, però alhora també van advertir que això no era una “carta blanca” i que mantenien les seves peticions. Ara han constatat que “tot continua igual” malgrat el canvi de govern. “La justícia segueix maltractada”, s’han queixat les entitats, que han remarcat que en el projecte de pressupostos per al 2019 no observen cap augment de les partides per a justícia i per a salaris de jutges i fiscals.

Les associacions critiquen que la constitució de la Mesa de Retribucions s’ha intentat convertir en un “organisme burocràtic buit de contingut, amb una clara finalitat obstructiva i gens pràctica”. Per tot plegat, anuncien que reprenen el camí de les protestes i convoquen aquesta vaga, que serà la segona aquest any després de la del mes de maig passat.

A més, alerten que si aquell dia encara no hi ha “respostes adequades” per part del govern, es podran convocar noves mesures de pressió. Secunden aquesta convocatòria l’Associació Professional de la Magistratura, l’Associació Judicial Francisco de Vitoria, Jutges i Jutgesses per a la Democràcia, el Fòrum Judicial Independent, l’Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l’Associació Professional Independent de Fiscals.

Concentracions als jutjats

A la Ciutat de la Justícia de Barcelona s’han concentrat al voltant de mig centenar de jutges i fiscals, encapçalats per la jutgessa degana de la ciutat, Mercè Caso.

A Tarragona, una quinzena de jutges i fiscals s’han concentrat a les portes del Palau de Justícia per llegir el manifest de la jornada de vaga. El magistrat de la sala social del TSJC, Carles Preciado, ha explicat que la principal reclamació que fan és demanar respecte per la independència judicial.

En aquest sentit, el magistrat ha titllat de “qüestionable” el repartiment de les vocalies del CGPJ entre els partits polítics i ha subratllat que això contravé les indicacions del Grup Europeu contra la Corrupció (GRECO) i la carta internacional dels Drets dels magistrats d’Europa, que estableix que “la majoria dels cosells de la magistratura s’han d’escollir de forma directa” pel col·lectiu de jutges i jutgesses.

D’altra banda, Preciado ha explicat que l’altra gran reivindicació és la de tenir més mitjans personals i materials per abordar aspectes com la violència sobre la dona, la precarietat i la defensa dels drets socials. El magistrat ha lamentat que la taxa de jutges per habitant a Espanya estigui “per sota de la meitat de la mitjana europea”.

A Lleida s’ha fet una concentració d’una vintena de persones. De la vintena de fiscals, 13 han fet vaga. A Manresa només han treballat els fiscals de serveis mínims, però no hi ha hagut cap concentració.

ACN