.

Consorci d'aigues de Tarragona. Foto: Xarxes Socials

Consorci d’aigues de Tarragona. Foto: Xarxes Socials

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) té com un dels objectius prioritaris en el Pla Estratègic la millora continuada de la qualitat de l’aigua. El març de 2015 va assolir la certificació ISO 22000, i enguany construeix una planta d’ozó per substituir el clor en el procés de potabilització, tant en la fase de pre-potabilització com en la fase post, en finalitzar el procés de tractament. Finalment cal consignar l’adquisició d’un cromatògraf líquid acoblat a un espectròmetre de masses i els seus perifèrics per al laboratori, el primer equipament d’aquestes característiques a Tarragona i que permetrà determinar compostos emergents i prioritaris en aigües superficials.

El CAT serà pioner a Catalunya en la implantació d’aquest sistema de potabilització, pel que fa a la pre-ozonització. Es tracta d’un projecte tecnològic i d’innovació que comportarà una millora en la qualitat de l’agua, alhora que també suposa una mesura ambiental i de millora de la seguretat, per les implicacions del sistema actual de clor en l’emmagatzematge, el transport i la manipulació.

La implantació d’aquest sistema s’ha decidit després d’estudis científics i d’observació dels resultats de la incorporació de l’ozó a l’inici del procés de potabilització, que té un efecte de possibilitar que la resta del procés sigui més efectiu i comporti un estalvi de materials (un factor que contribueix a la sostenibilitat), amb la qual cosa s’incrementa l’eficiència del procés.

El projecte, plantejat com a concurs de projecte i obra, tenia un import de licitació de 7,1 M€, es va adjudicar el setembre de 2015 a la millor solució tècnica i proposta econòmica més avantatjosa, la que va presentar la UTE integrada per Sorigué i Aguambiente, d’entre les nou que concursaven.

En el darrer trimestre de 2015 ja es va emprendre la redacció del projecte. Es va aprovar tècnicament el 12 d’abril i de manera immediata es van començar les obres. Es preveu que pugui entrar en funcionament a final d’aquest any i la planta pugui estar totalment operativa a 1 de gener de 2017.

La nova planta es construeix en terrenys disponibles de l’ETAP (l’Estació de Tractament d’Aigua i Potabilització) de l’Ampolla, i tindrà efecte sobre tot el sistema CAT (63 ajuntaments, 26 indústries, 85% de la població de la província de Tarragona, 36% del territori, 750.000 persones a l’hivern i més 1,2 milions de persones a l’estiu).

La planta suposarà millores també en aspectes sanitaris, com l’eliminació de precursors de trihalometans i l’eliminació de compostos orgànics persistents; aspectes de seguretat industrial, ja que poder prescindir de la utilització del clor en forma de gas significa augmentar les mesures de seguretat de les instal·lacions i dels treballadors. En l’aspecte econòmic comportarà avantatges econòmics significatius amb un estalvi anual d’uns 200.000 €.

/* JS para menú plegable móvil Divi */