.

La falsa amenaça difosa per les xarxes socials

La falsa amenaça difosa per les xarxes socials

Un espectacular dispositiu dels Mossos, que oficialment era “un control rutinari”, però buscava seguir una concentració de centenars de joves marroquins en ple Eroski, i una falsa notícia sobre un atemptat gihadista a Tarragona, difosa a través de les xarxes socials, ha despertat l’alarma entre els tarragonins. Missatges de Whatsapp, piulades a Twitter i posts de Facebook han compartit una captura de pantalla amb titular falsejat de l’edició digital d’El País en què, malintencionadament, s’alertava: “Detinguts a l’Eroski de Tarragona quatre gihadistes amb ‘intenció d’atemptar'”.

La notícia original, publicada a El País.

La notícia original, publicada a El País.

Com es pot veure en les imatges superiors, la notícia original (i certa) és la que publica el rotatiu estatal sota el títol “Detinguts a Ceuta quatre gihadistes amb ‘intenció d’atemptar'” i que podeu consultar en aquest enllaç.

Una trobada organitzatada per Facebook, l’origen de tot plegat

Es Mossos d’Esquadra van desmentir dissabte de manera reiterada a Tarragona21 l’existència de cap amenaça terrorista i van justificat sense rubor l’operatiu a l’Eroski de Tarragona com un “control rutinari”. En concret, fonts consultades per aquest mitjà havien detallat que en el desplegament d’agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos s’havien identificat diverses persones arran d’una baralla, fet que sembla cert, però sense detallar el per què del desplegament.

No van explicar que es tractava de seguir una concentració que s’havia organitzat via xarxes socials, i no ho van fer fins molt més tard, quan ja era evident l’estat de psicosi entre molts tarragonins, que veien com es detenia a magrebins a Parc Central i observaven un dispositiu ampli de Mossos. Altrament, a l’estació de Renfe també hi havia un dispositiu, i en ambdós llocs s’observava mossos armats i amb armil·les antibales.

A Tarragona21 es van rebre nombroses trucades de ciutadans que es trobaven a Parc Central i preguntaven si es tractava d’una falsa amenaça de bomba o de la detenció de gihadistes, com corria per internet. Tot i això, el servei de premsa dels Mossos seguia ocultant el desplegament i parlant de “control rutinari”.

Captura de pantalla de la trobada organitzada via Facebook

Captura de pantalla de la trobada organitzada via Facebook

Els efectius policials havien acudit al centre comercial alertats per una convocatòria a Facebook (imatge superior), sota el nom Rwina F Eroski “___” en què prop de 400 joves havien confirmat assistència i més de 1.300 havien estat convidats. En la seva majoria, es tractava de joves magrebins que s’havien citat per “passar-ho bé” tot i que per la gran concentració prevista, els Mossos seguien d’aprop l’evolució dels concentrats. És més, com que bona part dels joves han arribat a Tarragona per tren, això justificaria l’augment de presència policial a l’estació de Renfe de la ciutat i les identificacions prèvies.

Un cop al Parc Central, ja passades les 17.35h –hora de concentració prevista a l’esdeveniment de Facebook–, Mossos i Guàrdia Urbana han desplegat diversos efectius pels voltants del centre comercial i han procedit a la detenció de diverses persones, segons apunten diversos mitjans.

Instant de la identificació de diversos joves, arran d'una baralla

Instant de la identificació de diversos joves, arran d’una baralla

En les darreres setmanes, la policia catalana ha efectuat aquests serveis en aquells punts del territori amb més afluència i moviment des dels atemptats terroristes de París: des de les principals infraestructures del territori, com l’Aeroport de Reus o les estacions de Renfe de Tarragona, Reus i a l’AVE de Camp de Tarragona.