.

Estat actual de l'Auditori

Estat actual de l'Auditori. Foto: Lluís Rovira / Revista Cambrils

La plataforma ciutadana Cambrils Actua ha posat sobre la taula la relació entre la constructora castellonenca Lubasa SA, del magnat Luis Batalla, i el consistori. Del 2007 fins el 2011 sota el govern encapçalat per Robert Benaiges (PSC), i des d’aleshores fins el 2012 amb Mercè Dalmau (CiU), el consistori cambrilenc ha adjudicat obres per valor superior als 10 milions d’euros a aquesta constructora. Els principals projectes, la primera fase de l’Auditori de Cambrils (4,6 milions d’euros) i la remodelació del barri de la Llosa (2,9 milions d’euros).

L’empresa de Batalla és coneguda per megaprojectes com l’Aeroport de Castelló, el circuit de Fórmula 1 de València o un hospital privatitzat de Madrid, però també per estar a l’ull de l’huracà de la trama Gürtel que estudia el finançament irregular del Partit Popular. La plataforma ciutadana denuncia que el màxim mandatari de Lubasa SA s’ha vist implicat en casos de pagament de comissions a Orange Market (empresa vinculada al finançament irregular del PP valencià) i que va haver de fer front a un frau per l’IVA. Tot i que Batalla va evitar la presó, la sentència judicial li va prohibir presentar-se a cap nou concurs per l’adjudicació d’obra pública pública.

La inhabilitació de Batalla es produeix el 15 d’octubre de 2007, mentre l’adjudicació de l’Auditori de Cambrils s’havia efectuat mesos abans, el 2 de maig del mateix any. Fruit de la inhabilitació, Lubasa SA efectua una operació de maquillatge i canvia el nom a Durantia Infraestructures, per poder seguir desenvolupant les tasques que l’havien caraceritzat fins al moment. Sota aquest nom, i el de la filial Becsa, l’empresa de Batalla ha seguit cobrant per contractes de treball al consistori cambrilenc.

Bona part dels projectes s’han adjudicat sota el govern de Benaiges (PSC-ERC-ICV), tot i que l’actual executiu ha seguit comptant amb els treballs de la constructora valenciana. Lubasa SA ha cobrat 4.587.210’47 euros per un Auditori inacabat – les obres han quedat totalment paralitzades després de la primera fase–. A partir de la desaparició de Lubasa, el seguit de projectes s’han tramitat sota el nom de Becsa: remodelació del passeig Albert (619.219,66 euros) i del barri de la Llosa (2.931.079,60); vestidors nous del camp de gespa artificial (1.246.681,31); construcció d’un carril bici a l’avinguda Diputació (396.100,21); xarxa de telecomunicacions nord i ponent (102.586,12); condicionament de l’entorn de l’Ateneu Juvenil (31.262,26); reparació de la barana del carril bici de l’avinguda Diputació (10.912,26) i rotonda a l’avinguda Baix Camp (158.656,47). Totes elles sumen 10.083.809,54 d’euros.

De les adjudicacions mencionades, destaca les obres de remodelació dels carrers de la Llosa on, com subratlla Cambrils Actua, “hi ha un cas obert pendent de resoldre sobre el desviament del préstec de 6,3 milions del FOMIT”.

Segons la documentació aportada per fonts municipals a Reusdigital, l’actual govern únicament hauria licitat a Becsa, l’adjudicació del pas subterrani de l’antiga N-340 i la pertinent rotonda. Paral·lelament, tots els treballs adjudicats a Lubasa, primer, i Becsa, després, estan acreditats per mitjà de procediments “oberts, negociats o menors”, en funció de la quantitat econòmica de les feines.

Decisió ‘tècnica’

Alhora, el consistori desvincula els contractes amb Lubasa de qualsevol irregularitat i situa totes les adjudicacions en la “legalitat”. En aquest sentit, atribueixen a una “decisió tècnica” cadascuna de les adjudicacions i desmenteixen que hi hagi cap interès personal al darrera. A instàncies d’aquest mijtà, el consistori argumenta les adjudicacions perquè eren “la millor oferta, seguint els criteris tècnics i no una decisió política”. Per tant, expliquen fonts municipals, si tot es correcte, l’adjudicació guanyadora havia de tirar endavant, “altrament seria prevaricació”.

En aquesta línia, l’Assemblea Cambrils Actua afirma que les “licitacions són legals però com a ciutadans exigim transparència”. Per tot l’exposat, es pregunten com pot ser que una empresa que ha contribuït a l’estructura “mafiosa” del PP valencià rebi tants encàrrecs del PSC-ERC-ICV entre 2003 i 2011; i, a l’actual govern, li recriminen que no hagi investigat els vincles anteriorment exposats “adjudicant les obres als heureus de Lubasa”.

-Reusdigital / Grup de Diaris Digitals de Catalunya-

/* JS para menú plegable móvil Divi */