.

Una imatge del taller participatiu. Foto: ACN

Una imatge del taller participatiu. Foto: ACN

Veïns de la Part Alta de Tarragona volen un barri més “sostenible” i “per a tothom”. Aquestes són algunes de les peticions dels assistents al taller participatiu que s’ha fet aquest dimarts en el marc de les sessions organitzades per explicar l’avanç del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de la ciutat. La trobada ha aplegat unes 45 persones, entre veïns, representants veïnals i comercials, els quals han participat en grups de treballs per plantejar propostes per millorar el document. A banda d’aquestes sessions informatives, aquest dissabte s’iniciaran els itineraris participatius a la zona del riu Francolí. Es tracta de rutes a peu pensades per conèixer sobre el terreny les possibilitats i reptes de l’ordenació urbanística.

Veïns i representants de les associacions i entitats veïnals i comercials de la Part Alta han participat aquesta tarda en el taller participatiu fet a la Casa Canals. La jornada ha arrencat amb l’explicació de les propostes en matèria urbanística i de mobilitat que planteja el document de l’avanç de POUM per part dels seus responsables. Aquesta sessió és la sisena celebrada des de l’inici del procés participatiu perquè ja s’han fet tallers als barris de Ponent i del Nord de la ciutat.

Segons ha explicat el seu coordinador, Andrés Martínez, les persones que ja hi han participat consideren positives les propostes que recull el document. En concret, les actuacions per assolir una mobilitat sostenible, l’eliminació de les vies del tren de la façana marítima o el traçat del tramvia. “També es veu molt bé els sectors d’equipaments que s’estan proposant, com el traslladat del complex educatiu de l’Antiga Laboral cap a Ponent”, ha afegit. En el cas de la Part Alta, Martínez ha assenyalat que les qüestions relacionades amb la rehabilitació del patrimoni o bé les del comerç de proximitat seran dues de les principals demandes que sorgiran de la sessió.

La Sílvia Ferreres, veïna i representant de l’Associació Cultural del barri, ha explicat que ha assistit a la jornada per informar-se i contribuir a millorar el veïnat i la ciutat. “Vull que sigui un espai molt més sostenible on es pensi més en els habitants, som 3.800 al barri; estem aguantant l’oci no només de la ciutat sinó de tota la comarca, això comença a ser molt complicat i la gent està marxant”, ha lamentat Ferreres. També ha volgut conèixer de primera mà les propostes de “futur” per a la ciutat, l’Alfredo González. Per a aquest veí, és fonamental que la Part Alta sigui “per a tothom”.

“M’agradaria que fos una Part Alta més cohesionada, on tinguéssim tots cabuda, des de l’oci, la restauració i els veïns, que som els que vivim aquí, que hi puguis viure, transitar, sortir a la tarda i a la nit. No vull un barri per dormir, però sí que sigui tranquil, on hi hagi lloc per tothom, no només per la gent que ve de fora o a la nit”, ha opinat González. Per la seva banda, el vicepresident de l’Associació de Veïns del carrer Merceria i voltants de la Part Alta, Sergio Carrillo, també ha considerat essencial que es fomenti la convivència entre els veïns, els turistes i els comerciants. “És un barri viu i el volem mantenir viu”, ha expressat.

Itineraris participatius
Fins a finals d’aquest mes i principis de febrer s’han previst més tallers participatius a les zones de l’Eixample Nord, barris Marítims, a l’Arrabassada i Vileta de Mar i també a Monnars i urbanitzacions adjacents i a La Móra -Tamarit. En paral·lel, aquest dissabte es posaran en marxa els itineraris participatius. El primer d’ells serà a la zona del riu Francolí, al qual el seguiran les rutes a l’Anella Verda i Budallera i per l’N-340 i l’Horta Gran. Totes aquestes rutes es faran a peu amb l’objectiu de recollir les propostes i impressions dels ciutadans sobre el terreny.

Propostes de l’avanç del POUM
L’avanç del POUM s’estructura en quatre grans eixos que dibuixen una ciutat futura “més amable i més sostenible”. Entre les propostes que es plantegen en el document destaquen dues alternatives per a futures estacions ferroviàries soterrades. La primera opció seria una estació sota la plaça Imperial Tàrraco, a la qual la via arribaria per sota terra des dels barris de Ponent i sortiria per la zona de la Vall de l’Arrabassada, en un recorregut de 6,5 quilòmetres. L’altra, és una estació també soterrada al voltant de l’Horta Gran, a tocar de la T-11. En aquest cas la via transcorreria en paral·lel a l’A-27 fins a l’estació d’alta velocitat de Camp de Tarragona.

El conseller de Territori de l’Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, ja va explicar que les dues alternatives serien positives per la ciutat perquè aquestes permetrien alliberar tota la façana marítima i, així s’acabaria amb el pas de mercaderies pel centre del municipi, una reivindicació feta des de diferents estaments tarragonins. Així mateix, l’avanç del POUM planteja el trasllat del Complex Educatiu de la Laboral la zona de Ponent, entre Campclar i Bonavista o bé fer un “ecobarri” al polígon industrial Francolí, promovent la instal·lació d’empreses tecnològiques, indústria de baixa intensitat i alguns habitatges, equipaments i zones verdes, entre altres propostes.

ACN