TOTS 21

urna_0

Els nous ajuntaments que s’han constituït avui al Tarragonès ens porten un paisatge de molts colors i matisos, on resulta difícil fer una lectura global dels resultats. A molts municipis ha arribat el dia de les investidures sense res clar. Hi ha hagut ofertes, propostes, assamblees i converses i el resultat reflexa una gran fragmentació en el panorama electoral.

El canvi més notable s’ha produït a Pallaresos on CiU, ICV, ERC i els independents de la FIC han signat un pacte que deixa a Pep Nolla (CiU) a l’alcaldia els quatre anys de mandat. A l’oposició queda PP i PSC, malgrat ser la llista més votada (amb 4 regidors) i amb Jaume Domínguez al capdavant.

A Vilallonga el resultat electoral ha provocat que el municipi passi d’un govern de CiU i PP a un govern progressista amb ERC i Acord Municipal i Vilallonga Pot –Més Candidatura de Progrés. Les coincidències en el seu pacte de govern han facilitat l’acord entre les dues formacions polítiques.

Torredembarra ha estat un altre dels fronts en els que ha estat més difícil establir aliances. ERC és la força majoritària en un municipi on vuit partits tindran representació al consistori. La coalició entre ERC, ABG i PSC ja és una realitat. Ciutadans, PP, la CUP i CiU restaran a l’oposició en un municipi, que espera en aquesta legislatura conservar l’actual equip de govern.

A Constantí finalment no s’ha arribat a pacte amb ERC i PSC, força majoritària encapçalada per Óscar Sánchez, qui finalment governarà amb minoria amb una representació de 5 regidors. Un canvi substancial tenint en compte que a l’anterior mandat van governar en coalició ERC, CiU i ICV.

El Catllar també ha estat un misteri fins ahir al vespre quan Antonio López (PSC), alcalde a l’anterior legislatura al municipi i força més votada el 24M, va anunciar que governaria en minoria amb 4 regidors. Per la seva banda, CiU, UNICAT i ERC, han decidit abstindre’s a la investidura del socialista.

Tal com es preveia a Altafulla governaran les esquerres (AA i EINA) amb Fèlix Alonso repetint com a alcalde al capdavant del consistori.

També era previsible, fins a cert punt, el resultat al Morell on Pere Guinovart (CiU) va obtenir la majoria amb 5 regidors i malgrat que la seva preferència era pactar amb el partit d’esquerres UP-AM ha acabat pactant amb els socialistes .

A Creixell PSC queda fora de l’alcaldia i serà una legislatura per Jordi Llopart (CiU), número 1 del partit majoritari i futur alcalde del municipi. Llopart anirà de la mà de dues dones: Beatriz Trasserra (ERC) i Pilar Romero (FIC)

Un cop coneguts els resultats del 24M poc va trigar el candidat convergent de Roda de Berà, Pere Virgili, a anunciar que com a llista més votada (6 regidors) governaria en minoria establint pactes puntuals amb PSC, ICV, Ciutadans i PP.

Salou era una gran incògnita que no s’ha desvetllat fins el darrer moment. El pacte entre PSC, CiU i FUPS no ha vist la llum i el resultat serà un mandat en minoria de Pere Granados (CiU), qui ha afirmat que signarà pactes puntuals amb FUPS.

També trobem molts municipis on no hi ha hagut sorpreses i on l’actual alcalde repetirà al govern per la legislatura vinent com és el cas de Renau amb Rosa M. Parés (CiU), la Canonja amb Roc Muñoz (PSC) o la Pobla de Mafumet amb Joan Sardà (CiU).

Brigitte Urzaiz