.

La donació es dedicarà a una sèrie d’estudis innovadors, ja en marxa, que serviran per poder detectar diferents tipus de càncer de manera precoç. Foto: Cedida

Fa pocs dies, un pacient oncològic que ha volgut mantenir l’anonimat, sorprenia a la Lliga Contra el Càncer de Tarragona i de les Terres de l’Ebre amb un sobre amb 25.000€ plens d’esperança destinats a contribuir en la lluita de la malaltia.

La donació es dedicarà a una sèrie d’estudis innovadors, ja en marxa, que serviran per poder detectar diferents tipus de càncer de manera precoç, així com per realitzar seguiment a malalts diagnosticats i identificar-ne possibles recaigudes de manera més ràpida. L’estudi se centra en analitzar els metabòlits, unes “substàncies” que sorgeixen de les reaccions químiques que es produeixen constantment en el nostre organisme.

El director del l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus , el Dr. Josep Gumà, fent una síntesi del projecte explica que “la metabolòmica és una ciència molt jove amb un immens camp d’estudi per davant. Si s’aconseguís saber exactament quins metabòlits estan augmentats o disminuïts en cada tipus de càncer, podria ser útil en multitud de circumstàncies. Per exemple, en el diagnòstic precoç, solament amb una mostra d’orina seria possible saber si el pacient té la malaltia i, fins i tot, en quin òrgan del cos la té”.

L’estudi es portarà a terme en pacients de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i a l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili. Es farà amb la col·laboració de la Metabolomics Platform de la URV i de l’Institute for Bioengineering of Catalonia de la UB, els quals s’encarregaran de fer les mesures i de dissenyar els algoritmes d’intel·ligència artificial per a “llegir” tota la informació dels centenars de metabòlits que es troben en la orina dels pacients, i així decidir quins d’aquests metabòlits es troben en major o menor quantia en els individus sans o en els malalts.

El mateix equip que lidera la investigació, actualment ja té en marxa una investigació en la qual s’analitzen els metabòlits en sang i en femta de pacients als que se’ls ha fet una colonoscòpia. “L’objectiu és determinar si tenen un perfil metabolòmic diferent els que estan sans, dels que tenen pòlips, i dels que tenen càncer de colon. D’aquesta manera, si això es pogués demostrar, es podria avançar molt mes en el diagnòstic precoç del càncer de colon i, fins i tot de les lesions premalignes del càncer de colon (que són els pòlips)”, explica el Doctor Gumà.

Que aquesta donació es pugui destinar a això suposa un gran ajut per poder treballar en aquest projecte i d’aquesta manera obrir una nova línia en les tècniques per detectar el càncer de manera precoç, cosa que suposaria un progrés extraordinari en la lluita contra el càncer.

Les circumstàncies actuals fan que aquesta donació tingui un valor encara més rellevant, ja que en plena pandèmia produïda la Covid-19, és sabut per tothom que vivim en un període de la història força convuls, on moltes de les activitats que servien per recaptar diners s’han hagut d’anul·lar o ajornar. Des de la Lliga Contra el Càncer de Tarragona i de les Terres de l’Ebre expressen el seu agraïment i remarquen la importància de continuar invertint en investigació per avançar en la detecció i els tractaments destinats a la lluita de la malaltia.

Redacció