.

.

TOTS 21

Un mural de grans dimensions al Passatge Primer d’Octubre commemora els 25 anys de la Biblioteca Pública Municipal d’Alforja en el seu emplaçament actual.

El mural va ser encarregat per l’Ajuntament d’Alforja a l’artista grafiter Gasic Painter i s’hauria d’haver enllestit l’any passat, quan es commemoraven els 25 anys de l’actual ubicació de la biblioteca, però la pandèmia va dificultar el compliment d’aquest calendari i l’execució del mural va quedar posposada fins ara, quan ja és una realitat.

La primera referència a la creació d’una biblioteca pública a Alforja data de l’any 1934, quan a proposta de l’Alcaldia es va acordar la seva creació i la sol·licitud d’una subvenció a la Generalitat que, segons consta, va enviar-hi llibres. L’any 1937, en ple conflicte bèlic, es va decidir ubicar la biblioteca a l’escola.

Anys després, i un cop passats els estralls de la Guerra Civil, a Alforja el moviment associatiu es va articular al voltant dels Amics d’Alforja, entitat que va promoure i impulsar el mestre alforgenc Josep Taverna i que, entre altres coses, va fundar la nova biblioteca d’Alforja l’any 1956.

Al llarg dels anys la biblioteca alforgenca ha estat instal·lada en diverses ubicacions, però en els últims 25 anys ha quedat situada en el seu emplaçament actual.

El mural s’inspira en diversos elements alforgencs: el campanar, els gegants, els 25 anys de biblioteca a l’emplaçament actual i en els llibres com a objecte que impregna de cultura, entreteniment i transmissió de coneixements la vida quotiana alforgenca.