.

L’alcalde, durant l’acte. Foto: Cedida

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat de diversos regidors de la Corporació, entre els què hi era present el de Serveis Culturals, Xavier Montalà, va assistir el passat dia 29 d’octubre a la inauguració del curs 2019-2020 del Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Salou; i a la presentació del llibre “Carrers mullats, calaixos eixuts, negocis singulars de Salou 1764-1975”, tercera obra de l’autor salouenc Joan Sardiña.

Un acte simultani que va tenir lloc a la Sala Costa Daurada del Centre Cívic i que va comptar amb la presència de la vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social, Cori Camps; de la responsable del Campus Extens de la URV a Salou, Charo Ferrer; i de l’historiador i escriptor Pedro Otiña, entre altres.

En els seus parlaments, l’alcalde de Salou va recordar els orígens de l’Antena del Coneixement, quan el propi batlle era regidor de Cultura i Ensenyament i va lluitar perquè el municipi pogués acollir una representació de la universitat, símbol de la “recerca i el compromís amb el territori”.

Per la seva banda, Cori Camps, que va parlar en nom de la URV, va explicar que la universitat té el compromís de contribuir al desenvolupament social i cultural del territori i d’impulsar el progrés i el benestar dels ciutadans, mitjançant la transferència i la socialització del coneixement.

També va afirmar que el Campus Extens de la URV és “un pont de comunicació valuosíssim entre la URV i el territori, reforçant l’aliança amb els ajuntaments i amb les entitats locals”.

Cal dir que al curs 2017-2018 es van celebrar els 10 anys del Campus Extens de la URV a Salou.

Treballadors de l’Hotel Mònaco, als anys 60. Foto: Cedida

Fruites i verdures Rofes, al Mercat Municipal, als anys 70. Foto: Jaume Rofes

Llibre sobre el comerç de Salou

Pel que fa a l’obra de Joan Sardiña, i sobre el comerç i la ciutat de Salou al segle passat, l’alcalde Granados va esmentar algunes referències històriques, com el fet que a l’any 1950 la població tenia, només, 350 habitants. Al 1960 n’hi havia 766, i quan començà el turisme, al 1970, pujà fins a 2.115. El batlle va lloar “el llegat que ens deixa el llibre de Joan Sardiña per conèixer els nostres orígens com a poble”, va dir.

Per la seva part, l’historiador Pedro Otiña va qualificar l’obra com “d’atractiva, amena, pedagògica, ben il·lustrada, rigorosa i necessària per conèixer l’evolució i transformació de Salou”.

Finalment, l’autor del llibre, va explicar un munt d’anècdotes, tant personals com històriques, relatives als comerços i famílies salouenques. En total, va realitzar un centenar d’entrevistes, consultes a tres arxius històrics, a l’hemeroteca del Diari de Tarragona i també va emprar com a font documental les aportacions d’informació del segle XIX proporcionades per Pedro Otiña.

D’altra banda, fins el proper dia 18 de novembre es podrà veure al vestíbul del TAS una exposició de fotografies, relacionades amb el llibre de Joan Sardiña, sobre els antics comerços de Salou.