.

Es tracta del primer cop que es realitza una iniciativa d’aquest caire a tot Catalunya

Es tracta del primer cop que es realitza una iniciativa d’aquest caire a tot Catalunya

Treu la teva Bèstia és un taller cooperatiu d’escultura comunitària, que està sent portat a terme a tot Catalunya per Coopgros dins del marc de les subvencions per a projectes singulars, la xarxa d’ateneus cooperatius i projectes aracoop, per fomentar l’economia social i el cooperativisme.

Com a taller cooperatiu d’escultura comunitària, els objectius de Treu la teva Bèstia són promoure l’activació i recuperació de les festes populars mitjançant l’escultura d’imatgeria festiva i fomentar la cohesió i inclusió social a través de la dinamització territorial i l’impuls de l’emprenedoria.

Amb aquesta iniciativa es pretén que l’alumnat dels diferents instituts d’ensenyament secundari participants, -quatre en total i de diferents demarcacions-, sigui capaç de donar vida a quatre figures emblemàtiques amb el suport d’especialistes dels àmbits de l’antropologia, la creació i el muntatge de construccions efímeres.

Els instituts

Els centres educatius implicats són: l’INS Salvador Espriu de Salt (Girona), l’INS Castell dels Templers de Lleida, l’INS Jaume I de Salou (Tarragona) i l’INS Severo Ochoa d’Esplugues de Llobregat (Barcelona). Quasi tots ells compleixen dues condicions: ofereixen cicles i mòduls de formació professional i compten amb un alt percentatge d’alumnat amb famílies provinents d’altres cultures i/o amb risc d’exclusió social.

Tot i que la construcció de la bèstia anirà a càrrec dels instituts participants i es portarà a terme a les seves instal·lacions, el procés de dissenyar, triar la bèstia i construir-la també comptarà amb la participació, tant de l’alumnat dels centres, com de la comunitat educativa en el sentit més ampli, i del teixit social del barri. Un cop enllestida la bèstia es crearà, amb el suport d’una antropòloga, una llegenda a la seva mida, i un ball acompanyat per la colla tabalera que es formarà al mateix institut.

Presentació de dissenys de bèsties

Qualsevol persona o entitat que formi part de la comunitat educativa i/o del barri o ciutat de qualsevol dels instituts participants, pot presentar, fins el 8 de febrer, un disseny de bèstia a través d’un formulari disponible al nostre web.

La bèstia pot ser amb formes antropomòrfiques o zoomòrfiques, de caràcter realista o fantàstic. L’únic requisit és que la seva construcció sigui factible.

Finalment, a partir del 9 de febrer, tots els dissenys es mostraran a l’institut perquè la població pugui veure les diferents idees i pugui triar, a través de votació, la que més li agrada o amb la que més s’identifica. La votació es realitzarà de manera presencial al centre educatiu per implicar a la gent del territori de forma real i fer comunitat.

Un cop escollida la bèstia es procedirà a la seva construcció amb el suport dels mestres de taller. Paral·lelament, es treballarà en la creació d’una llegenda, una colla tabalera, i un ball perquè donin sentit i acompanyin l’ésser en les seves sortides.

Cohesió social

Treu la teva Bèstia no és un projecte restringit només als centres educatius implicats, sinó que requereix de la participació d’altres actors de la comunitat que, de manera activa, aportaran la seva visió des dels àmbits de la música, la dansa i l’artesania. Es crearà doncs, un Himne de la Bèstia amb la participació de les escoles de música del barri i/o ciutat; una associació o colla tabalera que pugui acompanyar a la bèstia en les seves sortides; i un Ball de la Bèstia amb la implicació d’un especialista dins l’àmbit, que proposarà una dansa específica per a cadascuna de les bèsties.

Amb la construcció d’una escultura d’imatgeria festiva es vol generar un espai de reflexió sobre les necessitats socials dels barris i les ciutats catalanes i també sobre les estratègies per aconseguir que alguns elements festius esdevinguin símbols compartits per tota la comunitat. D’aquesta manera es busca promoure la identificació dels diversos actors implicats amb la criatura escollida i alhora avançar en la integració i cohesió de la xarxa d’entitats locals i comarcals.

Recursos audiovisuals

Sota l’aixopluc de Coopgros, el projecte contempla la implicació d’un equip d’antropòlogues que orbitarà al voltant dels quatre centres triats amb l’objectiu d’identificar els principals actors que han d’intervenir en cadascun dels espais de reflexió i també realitzarà una avaluació de l’impacte que aquest ha tingut sobre el teixit associatiu i la cohesió de la comunitat educativa amb el barri i/o ciutat.

Des d’aquesta vessant antropològica es buscarà un procés de recol·lecció de coneixements a través d’una pàgina web i d’un documental. Tots dos recursos seran nodrits per l’alumnat que mitjançant articles, fotografies i vídeos mostraran els avenços del seu projecte, així com les seves experiències. D’aquesta manera es pretén crear una mena d’àgora virtual que permeti contrastar i compartir vivències i també difondre-les, tant a nivell local com comarcal i nacional.

Coopgros. Sccl

Taller d’ escultura, dedicat a la creació, construcció, muntatge i desmuntatge de tot tipus de construccions efímeres, per a particulars, empreses o administracions públiques. Les principals activitats de la cooperativa, s’orienten al disseny, construcció i muntatge d’estructures escultòriques destinades a activitats lúdiques, promocionals o culturals, com cavalcades de reis, carnestoltes, escenografies teatrals i museístiques,  així com capgrossos, gegants i bèsties.

/* JS para menú plegable móvil Divi */