.

Dotacions dels cossos de seguretat treballant en l’incendi. Foto: ACN

Un camió de Bombers al polígon industrial de Constantí durant l’activació de l’emergència del Paseqta. Foto: Mar Rovira

Imatge del polígon de Constantí confinat..

Un canvi en la direcció del vent cap al vespre ha obligat a ampliar el confinament a zones de Reus i Constantí

(Actualitzat a les 11:23 hores)

Els Bombers han donat aquest dimarts al matí per extingit l’incendi en una fàbrica de sofre a Constantí que es va declarar dilluns a la tarda, segons ha informat el cos d’emergències a través de les xarxes socials. Els Bombers s’han desplaçat al matí a la sofrera i han pogut comprovar que el material cremat està totalment fred, així que s’han retirat del lloc de forma definitiva. El foc s’havia donat per controlat aquesta matinada i ja s’havia aixecat el confinament. Protecció Civil ha desactivat l’alerta del pla Plaseqta.

L’incendi es va declarar a l’empresa Afepasa cap a primera hora de la tarda. Al magatzem afectat hi havia sofre, que en generar pot generar diòxid de sofre. Davant d’això, Protecció Civil va activar el Plaseqta en fase d’emergències i es van fer sonar dues sirenes de risc químic a la zona del polígon.

El succés va obligar a confinar l’aeroport de Reus, la zona compresa entre aquesta infraestructura i les carreteres TV-7211 i C-14 i el polígon on està ubicada la fàbrica afectada. Cap a dos quarts de nou de la nit es va aixecar el confinament ta l’aeroport i a la zona entre aquest i les carreteres i es va mantenir al polígon, que s’ha acabat aixecant aquesta matinada.

El Plaseqta ha baixat durant la matinada també a fase d’alerta ja que les mesures preses per Bombers a l’exterior de la indústria no han detectat presència de producte derivat de l’incendi.

(Actualitzat a les 21:45 hores)

Protecció Civil ha activat primer l’alerta del Plaseqta i posteriorment la fase d’emergència per un incendi a la indústria de sofre i fertilitzants AFEPASA (Azufrera y Fertilizantes Pallarès, SAU) ubicada a Constantí. Les dues sirenes de risc químic del polígon han sonat poc després de les 16:00 hores per a avisar sobre la necessitat de confinar-se a tots els presents en aquesta zona industrial. Al magatzem afectat hi ha sofre, que al cremar pot generar diòxid de sofre. Hi ha hagut dues persones afectades, policies locals de Constantí que s’han desplaçat ràpidament a la zona: un ha estat  traslladat amb caràcter lleu al Hospital Joan XXIII i ara es troba en observació, mentre que l’altre ha estat atès in situ. L’incendi no ha estat declarat estabilitzat pels Bombers fins poc després de les 20:00 hores. 

Amb el pas de les hores, Mossos d’Esquadra i Policia Local de Constantí s’han encarregat d’acordonar el polígon i restringir-ne el pas tallant la TP-7225 a Reus entre l’enllaç amb la C-14 i l’enllaç amb la C-422. Alhora, Renfe ha suspès de forma preventiva la circulació de trens entre Reus i Constantí. De fet, poc després de les 19:00 hores Protecció Civil informava que, “per un canvi en la direcció del vent”, el confinament s’ampliava “a part del municipi de Reus i part de Constantí a la zona delimitada per la TV-7211, l’aeroport de Reus i la C-14″. El nou perímetre no és nucli urbà d’habitatges. Es tracta de zona industrial i algun mas aïllat dels dos termes municipals. Amb tot i això, s’ha desviat un vol de Ryanair entre Dublín i Reus que havia d’aterrar a les 20:05 hores. 

Tanmateix, cap a les 20:15 hores sonava la sirena de fi de confinament a la zona entre carrer Dinamarca i el municipi de Constantí. Protecció Civil puntualitzava, peró, que “només es poden desconfinar aquestes indústries i han de sortir en direcció est, no creuar cap a Reus”. Només quinze minuts més tard, els Bombers indicaven que “per la millora en els mesuraments de l’aire ja es pot aixecar el confinament a la zona exterior al Polígon de Constantí S’aixeca per tant el confinament a l’aeroport de Reus i la zona compresa entre aquest, la TV-7211 i la C-14”.

Reus activa i desactiva el pla municipal de risc químic

Enmig de tanta incertesa, l‘ajuntament de Reus ha optat per activar el Pla d’Actuació Municipal de Risc Químic, en fase d’alerta, aquest vespre. L’alcalde, Carles Pellicer, dirigia l’operatiu municipal de Guàrdia Urbana i Voluntaris de Protecció Civil des de l’ajuntament, mentre que la regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez, el coordinava des de la Comissaria Central de la Guàrdia Urbana. El dispositiu se centrava especialment en la informació a la població de la zona afectada, amb presència sobre el terreny i avisos telefònics als residents a la zona. Una hora després, desactivava el pla, un cop els mesuraments de l’aire realitzats pels Bombers de la Generalitat havien constatat que el possible risc químic havia deixat de ser una amenaça per a la població.

Tot i el retorn a la normalitat, l’ajuntament insistia en la necessitat de la prevenció, i recomanava a la ciutadania tenir en compte els consells d’autoprotecció en cas d’accident químic previstos al Document Únic de Protecció Civil Municipal: https://www.reus.cat/serveis/consells-dautoproteccio-en-cas-daccident-quimic

Dues escoles i l’institut de Constantí confinats per ‘precaució’

El confinament no ha afectat en un primer moment a zones urbanes habitades, tot i la crida efectuada a la ciutadania perquè no s’acostés al polígon de cara a facilitar les tasques dels equips d’emergències. Tanmateix, les dues escoles de primària i l’institut de Constantí han estat confinats breument de manera preventiva, afectant un total d’entre 500 i 600 alumnes i professorat. Així ho ha confirmat el delegat del Govern al Camp de Tarragona i director del Plaseqta, Àngel Xifré, en roda de premsa conjunta amb Joan Ramon Cabello, cap de Protecció Civil a Tarragona, i l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, poc després de les 17:30 hores. El contacte informatiu s’ha dut a terme a les instal·lacions del 112, que en aquella hora havia rebut 106 trucades demanant informació sobre l’accident.

Segons Xifré, els centres educatius s’han desconfinat un cop comprovat que la columna de fum originada per l’incendi es movia en direcció nord, és a dir, fora del nucli de Constantí. Alhora, ha assegurat que les mesures preses pels tècnics de Qualitat Ambiental certificaven una presència “molt baixa de sofre, prop de 38 micrograms, quan les afectacions poden venir provocades en cas d’arribar als 500 micrograms”.

Xifré no ha pogut explicar el perquè s’ha decidit confinar per precaució als centres escolars i no a la població. A preguntes dels periodistes ha apuntat que els treballadors del polígon han estat avisats a temps per les dues sirenes i ha recordat que el simulacre del 2 de novembre hauria servit per deixar clara la necessitat de confinar-se a tots aquells que les escoltessin, malgrat no haver rebut ordres en aquest sentit per part de les forces policials o de Protecció Civil (“ha estat la primera prova real des del simulacre”). Xifré ha reiterat que l’activació dels missatges emergents d’alerta als mòbils (inefectius en aquest cas perquè el botó s’apreta no pas des del territori sinó des del ministeri de l’Interior) resta pendent encara del conveni amb el govern espanyol que n’ha de traspassar les competències.

Les sirenes han trigat una hora en sonar

El que sí que ha volgut deixar clar és que AFEPASA “no es troba afectada pel pla Seveso” i no està sotmesa, per tant, per la normativa d’accidents greus. Això explica el desfasament d’una hora entre la declaració de les flames i l’activació de les de la fase d’emergència del Plaseqta i de les sirenes. Tal com ha explicat Xifré, en un primer moment no s’esperava que l’incendi pugués tenir afectació i s’ha anat escalant en les alertes “a mesura que anaven avançant els esdeveniments”.

Per la seva banda, Sánchez ha mostrat la seva preocupació per l’estat dels membres de la policia local (que es troben lluny de qualsevol perill) i ha agraït la informació “ràpida i àgil”, així com la feina efectuada des del centre del 112. “Podem dir que el Plaseqta funciona”, ha assegurat.

Les sirenes continuen sonant. El confinament no afecta zones urbanes habitades, però es fa una crida a la ciutadania perquè no s’acosti a la zona. /Imatge: Protecció Civil

Els Bombers han desplaçat a AFEPSA 18 dotacions, que des de poc abans de les 16:00 hores estaven treballant en la seguretat exterior i dels efectius actuants, així com en les tasques de recerca i extinció de l’incendi. Segons informaven des del cos, “la indústria està distribuïda en 3 naus: una s’ha pogut sectoritzar, a l’altra el foc afectava la coberta i ja està controlat, i a la tercera on hi ha palets, s’estan separant els que cremen dels que no”.

L’empresa confirma l’incident 

L’empresa ha fet públic un comunicat de premsa en el qual confirma que” la deflagració i el posterior incendi” que s’ha produït aquest migdia a les seves instal·lacions al polígon Constantí. La nota afirma que l’incendi, originat pocs minuts després de les 14.15, “està controlat pels efectius del cos de Bombers, que hi ha traslladat diversos vehicles i efectius, i gràcies a la tasca de contenció prèvia del foc que han realitzat els equips propis de l’empresa en un primer moment, abans de l’arribada dels Bombers. Els equips desplaçats al lloc de l’incident estan remullant en aquests moments la zona per evitar qualsevol incidència posterior”.

L’empresa informa que “tampoc no s’ha de lamentar danys personals entre els treballadors que es trobaven a prop dels fets”, tot i la confirmació dels dos afectats en grau lleu..

La deflagració s’ha produït a la part de la fàbrica i ha estat provocada, segons sembla, per un foc elèctric. L’incendi ha generat una columna de fum obscur visible des de la llunyania “que ja s’ha dissolt a l’atmosfera sense cap mena de perill per les naus de les empreses que es troben al costat, ni tampoc cap afectació per la salut de les persones que hi ha a la rodalia de les instal·lacions d’Afepasa”. De fet, part del fum negre que s’ha pogut veure ha estat conseqüència del refredament de les cendres per l’acció dels bombers.

Finalment, Afepasa “lamenta aquest incident i l’alarma que s’hagi pogut generar, però recorda que l’empresa treballa seguint tots els protocols de seguretat que exigeix el sector. Afepasa també agraeix la tasca feta pel cos de Bombers per agafar el foc i controlar la situació”.

Poc després de les

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */