.

Foto de família dels cambrilencs i cambrilenques, a Solsona

Un grup de més de 50 cambrilencs i cambrilenques van participar ahir diumenge en una excursió per seguir la petjada del cardenal Vidal i Barraquer al bisbat de Solsona. L’activitat, emmarcada en l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, formava part del XIIIè Cicle de Memòria de Tardor, que any rere any aproxima a la ciutadania al coneixements de la història i el patrimoni cultural de Cambrils.

Vidal i Barraquer, va ser preconitzat com a bisbe de Pentacòmia pel Papa Pius X, mitjançant una butlla del 10 de novembre de 1913. El 26 d’abril de l’any següent va ser consagrat bisbe a la Catedral de Tarragona. El 24 de maig feia la seva entrada a Solsona com a administrador apostòlic, perquè tot i que el bisbat de Solsona es va erigir l’any 1592, va ser suprimit per concordat l’any 1851 i restaurat com a administració apostòlica. Gràcies a les gestions del cardenal, l’any 1933, el papa Pius XI va restaurar la seu episcopal, amb ple dret, nomenant bisbe de Solsona a Valentí Comelles, successor de Vidal i Barraquer com a administrador apostòlic de Solsona des de l’any 1919.

La visita a la capital del Solsonès es va iniciar al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Després d’una presentació que va posar de manifest la importància del cardenal en la protecció del patrimoni cultural solsonenc, de la mà del personal tècnic del museu, les persones participants poder visitar les diferents sales i la seva important col·lecció d’art romànic.

Tot seguit, hi va haver una breu recepció institucional al grup cambrilenc per part de l’alcalde de Solsona, que va donar pas a una visita guiada pels carrers de la vila. D’aquesta manera es va poder visitar la catedral i el nucli històric, ple d’història i anècdotes.

A la tarda, la gent de Cambrils va caminar pel carrer bisbe Vidal i Barraquer i va visitar l’exterior de l’Hotel sant Roc, emblemàtic edifici modernista dissenyat pels prestigiosos arquitectes Ignasi Oms i Bernardí Martorell. Posteriorment, el grup va visitar l’església romànica de Sant Esteve d’Olius, consagrada l’any 1079. Els guies de turisme de Solsona van explicar que l’església té una única nau amb coberta de volta de canó, reforçada amb arcs faixons. L’església està capçada per un absis semicircular amb coberta de quart d’esfera. Tant la capçalera com l’espai presbiteral està sobre-elevat, ja que a sota d’aquest, hi ha una cripta semi-soterrada.

Al voltant de l’església hi ha un poblat protohistòric i just davant del petit turonet sobre el que s’aixeca Sant Esteve d’Olius. L’arquitecte Bernardí Martorell l’any 1916 va dissenyar el cementiri modernista d’Olius. El cementiri s’inscriu en el seu entorn amb una planta irregular adaptada al terreny i aprofita els recursos naturals, per exemple les pedres per fer-ne espais sepulcrals.

El recinte mostra una dicotomia simbòlica entre les roques caigudes, símbol de la mort, i les alzines símbol de la vida. La seva originalitat i la seva conservació el fan un exemple única a Catalunya. Destaca una agulla construïda de pedra amb una creu a la part superior, element aquest que marca clarament la influència de Gaudí en l’obra d’en Bernardí Martorell.

Martorell va ser arquitecte diocesà i entre les seves nombroses obres, projectes i dissenys, en destaquen el cementiri de Cambrils i l’edifici del celler del Sindicat Agrícola del nostre municipi.

Finalment, va tancar l’excursió el bisbe de Solsona, monsenyor Xavier Novell i Gormà, qui va adreçar unes paraules als cambrilencs agraint la visita i destacant el llegat del cardenal Vidal i Barraquer a Solsona, tot recordant que gràcies a la seva persona, avui dia existeix el bisbat de Solsona.