.

.

TOTS 21

El projecte Un Got x Festes va néixer el 2017 de la mà de la Cooperativa Combinats, amb la voluntat de promoure esdeveniments sostenibles i responsables.

La iniciativa ​Un Got x Festes ​de la cooperativa Combinats ​celebra el seu primer any retornant al territori una part dels ingressos obtinguts. El projecte estarà present aquest diumenge a ​l’estrena de l’obra Twestern de la companyia ​Teatre Ganyotes​, després d’haver col·laborat destinant una part dels ingressos obtinguts el 2017 a l’estrena. El projecte del got reutilitzable, que es va posar en marxa l’any 2017 a Tarragona, es va comprometre a ​retornar al territori una part dels seus ingressos​, a través de propostes culturals i mediambientals. Una d’elles és l’obra ​Twestern​, que veurà la llum aquest diumenge al Teatre Tarragona, amb totes les entrades exhaurides des de fa dies.

Durant la primera fase, emmarcada dins dels programes de Sant Magí i Santa Tecla, Un Got x Festes​ ​va distribuir 50.000 gots​, gràcies a la col·laboració de 53 bars i 12 entitats i promotors d’esdeveniments. S’han comercialitzat quatre models diferents de gots (Sant Magí, Santa Tecla, campanya Respecta’m i el genèric).

Retorn al territori

Un dels compromisos del projecte de gots reutilitzables passava per retornar al territori una part dels ingressos obtinguts. En aquest sentit, després del primer any de vida, ​Un Got x Festes​ ha participat en tres propostes: la col·laboració en l’obra Twestern​, la participació en el projecte ​Hèlix ​i la custòdia d’un tram del riu Francolí. En primer lloc, la iniciativa ha donat ​suport econòmic a l’obra de teatre ​de la companyia tarragonina vinculada al Club Vaixell, formada per 40 actors i actrius amb diverses capacitats i dirigits per un equip de 15 monitors i monitores implicades amb el projecte de forma voluntària. Aquest ha estat l’humil reconeixement a la trajectòria de 25 anys fent teatre d’aquesta companyia.

D’altra banda,​ ​Un Got x Festes​ ha participat en el projecte ​Hèlix​, d’economia col·laborativa i circular, de la mà de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City, l’APPC La Muntanyeta, Institut Sant Pere i Sant Pau, Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau i Petits Enginyers. A conseqüència de la suspensió dels actes centrals programats per Sant Magí després dels atemptats patits a Barcelona i Cambrils, es va generar un excedent de 8.000 gots. El projecte ​Hèlix​ naixia de la idea de transformar aquests gots sobrants en filaments per impressora 3D i, d’aquesta manera, donar forma a sol·lucions pràctiques a problemes funcionals dels usuaris del centre de paràl·lisi cerebral de la Muntanyeta des d’una perspectiva tecnològica.

En tercer lloc, el projecte de gots reutilitzables permetrà ​custodiar un tram del riu Francolí ​promovent la seva protecció, conservació i el bon ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paissatgístics. La custodia del territori proposa la implicació ciutadana per a la millora de l’entorn i, en aquest cas, el riu Francolí serà l’espai natural de referència per al projecte. Aquesta comptarà amb la col·laboració d’entitats i professionals ambientalistes del territori.

Properes cites d’Un Got x Festes

Un Got x Festes​ té dues cites importants anotades a l’agenda per les properes setmanes.​ Del 4 al 7 de juliol estarà present a la iniciativa ​Sopar sota els Focs​ de l’Associació de Restaurants de la Part Alta (ARPA), que durant quatre dies organitzen sopars al Passeig de les Palmeres amb motiu del Concurs Internacional de Focs Ciutat de Tarragona.

D’altra banda, del 19 al 22 de juliol,​ el got reutilitzable participarà a la XXIII Festa del Renaixement de Tortosa​, tenint presència a tots els actes i espectacles de carrer programats en una de les cites més populars de les comarques tarragonines.