.

La dieta mediterrània, de nou bon factor per a la salut

La dieta mediterrània, de nou bon factor per a la salut

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili-Hospital Sant Joan de Reus i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, que formen part de la xarxa CiberObn, han dut a terme el primer estudi que demostra que la dieta mediterrània disminueix el risc de tenir uns nivells elevats d’acilcartinines, uns tipus de metabòlits o substàncies en sang que, en excés, augmenten el risc de malaltia cardiovascular.

El treball, que forma part de l’estudi PREDIMED, s’ha publicat a la revista científica The American Journal of Clinical Nutrition

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili-Hospital Universitari Sant Joan de Reus i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), que formen part del CIBERobn de l’Institut de Salut Carlos III, demostren en aquest estudi que tenir els nivells elevats en sang d’un metabòlit conegut com acilcarnitina està associat a un major risc de patir malalties cardiovasculars, incloent infarts, ictus o mort per causes cardiovasculars.

Aquesta associació podria veure’s atenuada en les persones que segueixen una dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva extra verge i fruits secs. El treball ha estat liderat per Marta Guasch-Ferré i Jordi Salas-Salvadó, en col·laboració amb la Universitat de Harvard i la Universitat de Navarra i ha estat publicat a la revista científica The American Journal of Clinical Nutrition.

Les anàlisis han estat realitzats com una part de l’estudi PREDIMED. Per dur-lo a terme es van seleccionar a l’atzar un miler de participants, dels quals es conservaven mostres de sang a l’inici de l’estudi i al cap de l’any. Aquestes mostres van ser enviades al Broad Insitute de MIT i Harvard, als Estats Units, per ser sotmeses les tècniques de la metabolòmica, que tenen com a objectiu detectar els nivells en sang o altres teixits corporals de centenars de metabòlits (mol·lècules de baix pes molecular) que es relacionen amb malalties cròniques com la diabetis i la malaltia cardiovascular, entre d’altres.

En aquest estudi es va analitzar l’associació entre 28 tipus d’acilcarnitines, metabòlits presents a la sang i que s’han relacionat amb l’aterosclerosis, la resistència a la insulina i la malaltia cardiovascular. Els resultats van demostrar que els participants que tenien nivells alts en sang d’acilcarnitines de cadena curta i mitjana tenien un 80% i un 50%, respectivament de risc més elevat de patir malalties del cor al cap de cinc anys, en comparació als que tenien nivells més baixos.

A més, també es va analitzar l’efecte sobre la malaltia cardiovascular dels canvis en els nivells d’acilcarnitines, és a dir, les diferències entre els nivells acilcarnitines al cap de l’any i a l’inici de l’estudi. Es va demostrar que els participants que tenien nivells més elevats d’acilcarnitines de cadena curta i llarga després d’un any també tenien un risc més elevat de patir malalties cardiovasculars i ictus.

Dieta saludable, menor risc cardiovascular

Els investigadors van anar més enllà i van voler comprovar si seguir una dieta saludable, com la dieta mediterrània, podia contrarrestrar els efectes perjudicials sobre la salut cardiovascular de tenir nivells elevats en sang d’acilcarnitines. Les acilcarnitines es poden sintetitzar al cos a partir d’altres components però també poden derivar d’un consum elevat de carn vermella, làctics i ous.

Els resultats d’aquest estudi suggereixen que els participants que van seguir una intervenció dietètica per fomentar la tradicional dieta mediterrània -rica en oli d’oliva verge, fruites, verdures, fruits secs, peix i llegums, un consum moderat de vi negre, però reduïda en carns vermelles, begudes ensucrades i dolços- tenien menys risc de patir esdeveniments cardiovasculars, tot i tenir els nivells d’acilcarnitines elevats a la sang, que no pas aquells participants que tenien nivells més alts d’aquests marcadors i no seguien una dieta mediterrània.

Per tant, aquest estudi ha demostrat que seguir una dieta mediterrània podria atenuar els efectes nocius de tenir els nivells elevats d’acilcarnitines a la sang. Aquest és el primer estudi que relaciona l’efecte de la dieta mediterrània amb els nivells sanguinis d’acilcarnitines i la malaltia cardiovascular.

/* JS para menú plegable móvil Divi */