TOTS 21

Pepi Pallarés, cuidadora; Núria Albacar, coordinadora del projecte, i Mònica Mulet, infermera del CAP Baix Ebre, mostren l’aplicació Cuidadoras Crónicos. Foto: URV

Les aplicacions mòbils són una eina útil per complementar les mesures terapèutiques presencials, i en el món de la Infermeria queda encara molt de camí per explorar. Un dels últims exemples del potencial que les noves tecnologies representen en l’àmbit de la salut és l’aplicació mòbil Cuidadoras Crónicos, dissenyada per un equip interdisciplinari liderat pel Departament d’Infermeria de la URV amb la col·laboració del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, que ha desenvolupat la part tecnològica de l’aplicació.

L’objectiu d’aquesta aplicació és afavorir la salut mental positiva de les persones que tenen cura d’un malalt crònic, una tasca que representa un alt nivell d’estrès per al cuidador i que sovint li acaba provocant problemes de salut, tant físics com psicològics.

Els investigadors han dissenyat el contingut de l’aplicació a partir del decàleg de la Salut Mental Positiva de Maria Teresa Lluch, catedràtica d’Infermeria Psicosocial i Salut Mental de la UB. Així, l’aplicació es posa en marxa cada dia a l’hora establerta per la usuària amb una frase motivadora. Després se succeeixen diverses activitats que interpel·len la cuidadora a avaluar el seu estat d’ànim emocional i a reflexionar sobre tot allò de positiu i d’enriquiment personal que representa tenir cura d’una altra persona.

“Hem comprovat que les persones cuidadores s’han sentit més acompanyades fent servir l’aplicació i que això ha incidit positivament en el seu benestar biopsicosocial”, explica Núria Albacar, professora d’Infermeria del campus Terres de l’Ebre de la URV i coordinadora del projecte juntament amb la també professora Carme Ferré.

“Per mi, poder utilitzar aquesta aplicació va ser com una alenada d’aire fresc en un moment de molta calor”, explica Pepi Pallarés, una de les cuidadores que ha participat en el projecte. Pallarés porta 12 anys cuidant la seua mare, a Tortosa, i ha hagut de deixar prematurament la feina per poder-s’hi dedicar al 100%. “Les persones grans són molt absorbents i això fa que les cuidadores ens sentim sovint molt soles i aïllades. A mi l’aplicació em va ajudar a veure-ho tot de manera més positiva”, afegeix.

La ludificació és un component clau de l’aplicació: per fer-la més atractiva es va crear el personatge de la TIVA –el nom prové del concepte Salut Mental Positiva i està inspirat en una ceba-. Les usuàries aconsegueixen punts si participen en les activitats proposades i la TIVA es va transformant.