.

.

TOTS 21

Imatge de l’acusat de matar un home a Cambrils, d’esquenes, abans de començar el judici a l’Audiència de Tarragona. Foto: Roger Segura

Aquest dilluns ha començat a l’Audiència de Tarragona el judici contra l’home acusat de matar-ne un altre a Cambrils (Baix Camp), el 20 de juny del 2018. Diversos veïns han declarat que van sentir crits al carrer i, en algun cas, que van veure que tots dos forcejaven i arribaven a les mans.

Cap d’ells va observar, però, que l’acusat clavés diverses ganivetades a la víctima amb una navalla, tal com sosté la fiscalia, que demana 20 anys de presó per assassinat. Els veïns han explicat que la víctima visitava sovint el domicili del processat i, segons l’acusació particular, hi acudia a comprar i consumir droga. En aquest sentit, l’acusació sosté que el mòbil del crim va ser un deute de 600 euros que la víctima tenia pendent amb l’acusat.

El veí del pis de sobre del de l’acusat, al carrer Juan Sebastián Elcano de Cambrils, ha explicat al jurat popular que aquella tarda va sentir crits i que va sortir al balcó per veure què succeïa. L’home ha dit va veure que la víctima tenia una ferida que sagnava i que cridava «mireu què m’heu fet!». Segons aquest veí, a la víctima, que es deia Pedro, el veia «pujar i baixar tots els dies» al pis de l’acusat, per la qual cosa no es va estranyar de veure’l allà.

La filla d’aquest mateix veí ha relatat que ella es trobava asseguda al bar de la cantonada i que va veure com la víctima cridava el nom de l’acusat, José Carlos, i que aquest baixava del domicili i començaven a discutir i arribaven a les mans. «Va ser un forcejament, amb molta mobilitat. No vaig veure cap ganivet perquè va ser molt ràpid i no sé qui va arribar a colpejar a qui», ha detallat. Posteriorment, segons aquesta testimoni, la víctima va caminar uns metres tot sol fins que va caure malferit i van acudir a ajudar-lo.

Una amiga de la víctima ha declarat que l’home «estava molt enganxat a les drogues», que era «una persona molt violenta» i que li havia comentat que devia 600 euros, però que no li va detallar a qui. La dona ha explicat que la nit abans ella va anar al pis de l’acusat per donar-li 80 euros en nom de la víctima, tal com ell li havia demanat que fes de forma «molt insistent».

Un atac «inesperat»

La fiscalia sosté que durant aquesta discussió en ple carrer l’acusat va clavar diverses ganivetades a l’altre individu, per sorpresa, amb una navalla de tipus papallona. L’acusa d’un suposat delicte d’assassinat amb traïdoria perquè l’atac es va produir de forma «inesperada», la víctima estava desarmada i va tenir «altament minvades les seves capacitats de defensa». En concret va patir una ganivetada al tòrax que li va fracturar una costella i va perforar-li el cor.

La fiscalia també sol·licita que l’home no es pugui apropar a menys de 500 metres dels pares de la víctima ni comunicar-se amb ells durant un període de 25 anys. A més, en concepte de responsabilitat civil demana que indemnitzi el pare i la mare de la víctima amb 150.000 euros per a cadascun.

Segons el relat de l’acusació particular, el dia abans dels fets i el mateix dia dels fets al migdia es van produir dos «incidents» entre ells. Després de cometre el crim, a més, l’acusació sosté que el processat va ocultar les proves del delicte -l’arma i la roba que duia-. Segons la versió de l’advocat de la família, posteriorment el processat va manifestar en una conversa telefònica que es trobava a Barcelona per tal de «confondre» a la policia si l’escoltaven, quan realment no va arribar a abandonar el municipi de Cambrils i va estar amagant-se «en diversos llocs». Els Mossos el van arrestar, cinc dies després del crim, al domicili familiar. L’acusació particular demana 20 anys de presó per assassinat i que, a més dels pares, també s’indemnitzi els germans de la víctima.

De la seva banda, la defensa sosté que l’acusat no es trobava al lloc dels fets i que en cap cas va clavar ganivetades i cops a la víctima, i que tampoc no havia tingut mai motius ni intenció de fer-ho. A més, la defensa subratlla que l’acusat era drogodependent i consumia cocaïna, heroïna, haixix i benzodiazepina. Per tot plegat, en demana la lliure absolució i, en cas que el jurat el consideri culpable, que la condemna apreciï l’atenuant de drogoaddicció greu.

Roger Segura – ACN