.

Són dades de l’estudi “Cotxes segurs per a tots. Anàlisi de l’accidentalitat sota una perspectiva de gènere (2012-2021)”. Foto: Pixabay

Dummies masculins de percentil 50 i 95 i models femenins amb percentil 5 que no són sinó una simple adaptació del cos dels homes. Aquests són els tipus de dummies que, tradicionalment, s’han vingut emprant per a les proves de seguretat passiva dels cotxes, la qual cosa, en gran manera, ha determinat que el disseny dels vehicles estigui basat en l’anatomia dels homes i no tant en la de les dones.

Conscients d’això, la Fundació Línea Directa i la Universitat Pontifícia Comillas han realitzat un crash test automatitzat que reprodueix un xoc frontal de circumstàncies idèntiques per a tots dos gèneres: un model femení percentil 50 i un model masculí percentil 50. Aquest crash test ha permès obtenir conclusions molt cridaneres: tenint en compte l’anatomia de cada gènere (determinada a través d’una Tomografia Axial Automatitzada, TAC per les seves sigles), les conductores podrien tenir el doble de probabilitats de sofrir una lesió cerebral greu i gairebé un 50% més de risc de tenir una fractura cranial que els homes en cas de xoc frontal. A més, segons diversos estudis, les dones també tenen un 17% més de risc de morir en cas d’accident.

Només un 18% de les conductores catalanes afirmen ser les que se solen encarregar de la conducció. Foto: Pixabay

Les raons són clares: en no arribar bé als pedals, les dones d’alçada baixa o mitjana es veuen obligades a acostar-se massa al volant, la qual cosa incrementa notablement la probabilitat de sofrir lesions greus en el tòrax, la cara i el coll quan s’activa el coixí de seguretat. A més, el disseny del cinturó de seguretat dels cotxes afavoreix l’efecte “submarining” en les conductores, un lliscament en el seient que provoca que, en produir-se l’impacte, la banda inferior pugui causar importants lesions internes. De fet, és la primera causa de mortalitat fetal per traumatisme. D’altra banda, el disseny d’aquest element no té en compte el pit femení ni protegeix adequadament les espatlles de la dona.

Aquestes són algunes de les principals conclusions de l’estudi “Cotxes segurs per a tots. Anàlisi de l’accidentalitat sota una perspectiva de gènere (2012-2021)” presentat per la Fundació Línea Directa i realitzat en col·laboració amb Centro Zaragoza i l’Institut de Recerca Tecnològica de la Universitat Pontifícia Comillas i que, entre altres aspectes, analitza l’accidentalitat de cada gènere, les xifres oficials d’accidents d’homes i dones en els últims 10 anys i les proves de seguretat passiva. A més, l’informe es completa amb 1.700 enquestes a conductors de tota la geografia nacional en les quals els automobilistes donen la seva opinió sobre la relació entre conducció i el gènere.

Per què els cotxes s’han dissenyat tradicionalment per a l’home

Les principals raons per la qual els cotxes se centren més en l’anatomia masculina són històriques: existeix un major nombre de conductors que de conductores (56% d’homes contra 44% de dones, una proporció que augmenta notablement amb l’edat), més temps de conducció per part de l’home (+70%), més pes en la decisió de compra del vehicle (+22p.p.) i major accidentalitat, lesivitat i mortalitat masculines.

L’estudi apunta que continuen havent-hi prejudicis quan les dones estan al volant. Foto: Pixabay

En el cas de Catalunya, només el 18% de les dones conductores afirmen ser les que se solen encarregar de la conducció del vehicle quan van en parella. A més, la decisió de compra del vehicle també és predominant masculina. Només l’11% dels conductors masculins a Catalunya delega en la seva parella la decisió de comprar un model de cotxe determinat, davant del 42% de les dones conductores que afirmen delegar aquesta decisió en la seva parella.

De fet, segons dades oficials de la DGT, el 90% dels conductors morts en accident de trànsit en l’última dècada a Espanya i el 85% dels ferits greus eren homes, amb una taxa de letalitat que multiplica per 4 a la de la dona. A més, el 92% dels conductors que van morir en accident de trànsit en 2022 que van donar positiu en drogues o alcohol eren homes i el 73% dels sancionats, també ho eren.

Si parlem de l’accident mortal més freqüent també hi ha diferències importants entre gèneres. En el cas femení, el més habitual és una col·lisió frontal (22%) amb un turisme (77%), i en el masculí, el sinistre és una sortida de via amb col·lisió (23%) amb un turisme, encara que en una proporció molt menor (46%).

Les conductores tenen un 17% més de risc de morir i el doble de probabilitats de sofrir una lesió cerebral greu que els homes, segons l’estudi. Foto: Pixabay

Què opinen els espanyols sobre les conductores

El 77% dels automobilistes espanyols creu que encara existeixen molts prejudicis contres les conductores, un percentatge que, en el cas de les dones, aconsegueix el 86%. Per Comunitats Autònomes, Extremadura, Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa són els territoris on més ho creuen i La Rioja, Comunitat de Madrid i Regió de Múrcia on menys.

En el cas de Catalunya, el 82% dels conductors afirma que aquests prejudicis continuen existint, una dada per sobre de la mitjana nacional. Encara que el percentatge de conductors masculins que reconeix haver insultat a un altre conductor al·ludint al seu gènere és més baix que la mitjana nacional, 15% vs 19%.

Les conductores atribueixen la major accidentalitat dels homes al fet que, en general, “corren més i incompleixen més les normes” (34%), mentre que els homes creuen que la causa és que “fan molts més quilòmetres” (26%), una circumstància que solen fer “per costum” (55%). En qualsevol cas, persisteixen algunes actituds entre ells, ja que 1 de cada 5 automobilistes homes reconeix haver insultat a una conductora al·ludint al seu gènere.

V.Tapias