.

ve d’una mutació del coronavirus intestinal present en el 90% dels gats

La mutació d’un coronavirus felí està causant estralls a l’illa mediterrània de Xipre, famosa per la seva superpoblació de gats de carrer, i els defensors dels animals han demanat al govern el prendre mesures urgents per a frenar l’epidèmia.

Concretament, es tracta de peritonitis infecciosa felina (PIF), una malaltia que hauria matat des de gener a 300.000 gats, segons Dinos Ayiomamitis, president de la protectora Cats PAWS Cyprus.

Aquest virus “ve d’una mutació del coronavirus intestinal present en el 90% dels gats”, que és “altament contagiós” entre aquests felins, però que no es transmet als humans, ha explicat el veterinari Kostis Larkou.

Els símptomes d’aquest virus són febre, inflor en l’abdomen, feblesa i a vegades agressivitat, segons ha informat l’agència de notícies AFP.

Un milió de gats de carrer

Xipre és coneguda per la seva superpoblació de gats. Segons múltiples experts, la població felina, de poc més d’un milió de gats, essencialment de carrer, sobrepassaria al nombre d’habitants de l’illa.

A més, la història d’amor entre Xipre i els gats es remunta a molt de temps enrere. És en aquesta illa on es va trobar la prova més antiga en el món de la seva domesticació, amb el descobriment d’un esquelet d’un gat al costat de restes humanes de fa més de 9.000 anys.

Dinos Ayiomamitis, president de Cats PAWS Cyprus i vicepresident de Cyprus voice for Animals (CVA), estima que almenys 300.000 gats han mort de la malaltia des de gener.

El virus s’estén

El virus ja és present en diverses grans ciutats de Xipre, però també s’hauria expandit cap a països veïns com Líban, Israel o Turquia.

Encara que, mancant estudis, és impossible afirmar-ho amb seguretat, ha assenyalat Demetris Epaminondas, vicepresident de l’associació de veterinaris panchipriotas, que agrupa els professionals del sector a l’illa.

Oficialment, només s’han registrat 107 casos en la part sud de l’illa, segons els serveis veterinaris del ministeri d’Agricultura.