.

Un tractor aturat, deixa passar unes turistes en un pas de zebra a Salou. Fotos: ACN

Un centenar de tractors han col·lapsat Salou aquest dissabte al migdia, en una nova mobilització convocada per la Unió de Pagesos per denunciar la reducció del 60% d’ajuts per al sector de la fruita seca que preveu el Pla de Desenvolupament Rural (PDR). Segons UP, el volum de pèrdues s’eleva als 53 milions en un període de set anys.

Els pagesos han sortit a les deu en punt de Reus i han iniciat una marxa lenta per la C-14, una via molt transitada especialment en ple estiu, que ha hagut de ser tallada al trànsit en sentit Salou.

Cua de tractors a Salou

Els tractors han necessitat una hora per recórrer els 9 quilòmetres que separen les dues poblacions. Ja al passeig marítim hi ha hagut cert col·lapse, però sense incidents.

Una estampa ben curiosa aquest dissabte a Salou, on la filera de tractors s’ha obert camí enmig de la riuada de turistes que inunden aquest passeig salouenc, a tocar de la platja, ple d’establiments de restauració i oci. Els pagesos han escollit una de les principals artèries de la Costa Daurada per escenificar el seu rebuig a la nova proposta del PDR, que s’ha de signar en qüestió de dies. En aquest compte enrere el sindicat ja avisa que les assemblees i les accions seran contínues. “Potser haurem de molestar la gent i radicalitzar les mobilitzacions”, ha amenaçat Rafael Español, responsable nacional del sector de la fruita seca d’Unió de Pagesos.

El sindicat ja va anunciar que no signaria la proposta del PDR perquè consideren que el sector de la fruita seca podria deixar de percebre més de 50 milions d’euros en set anys per les reduccions dels ajuts directes i agroambientals. Segons UP, hi ha un 60% de pèrdua d’ajuts en l’avellaner que repercuteix en el productor en 645 euros menys d’ajut per hectàrea i any. “Això no ho podem tolerar, ens quedarem a la cua d’Europa, nosaltres complim amb les obligacions però no veiem les compensacions”, ha avisat Español. El sector ha vist reduïdes les hectàrees del conreu de fruita seca de 33.000 hectàrees a poc més d’11.000 en els darrers anys. “I és un sector amb futur, perquè se’ns planta a tot arreu”, exposa el pagès.

Els vehicles, dirigint-se a Salou

El coordinador nacional d’UP, Joan Caball, qui també ha participat a la tractorada, ha afegit que “hi ha sectors, en especial el de la fruita seca, que es mereixen i necessiten aquest suport i seria injust que no hi hagués una proposta d’agroambiental per a aquest sector”. UP calcula que la reducció s’eleva a 53 milions d’euros en un període de set anys: 4.254.000 euros a l’any en concepte d’ajudes directes, 2,8 milions anuals en ajudes agroambientals, i uns 455.000 euros a l’any en indemnitzacions compensatòries en zones desafavorides. La comarca més afectada, segons el sindicat, seria la Terra alta, amb 226.500 euros menys.

Els parlaments a tocar de la font lluminosa de Salou han posat punt i final a una tractorada molt tranquil·la i festiva, sense incidents, més enllà de retencions de trànsit, controlades per un ampli desplegament policial de mossos i policies locals. És la segona tractorada que fan els pagesos al territori aquest estiu. La primera va ser una concentració a Alcover i ja avisen que, si el Departament no reacciona, n’hi haurà més. “Aquí hi ha quatre especuladors que es fan rics i el Govern que no diu res, estan deixant perdre un conreu de qualitat i proximitat i el sector no para de recular, això només passa en aquest país”, conclou Español.