.

.

TOTS 21

Un moment de la concentració celebrada a Reus. Foto: Mar Rovira / Arnau Martínez

Un centenar de persones s’han concentrat aquest dimecres a Reus per denunciar l’expulsió de Mohamed Said Badaoui i reclamar el seu retorn a la ciutat. L’activista reusenc i president de l’Associació per la Defensa dels Drets de la Comunitat Musulmana (Adecom) va ser deportat al Marroc divendres passat, acusat de “radicalisme ideològic”, després d’haver ingressat al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca el 20 d’octubre passat. El seu germà, Jalal Badaoui, ha anunciat que presentaran una querella per denunciar la seva deportació i ha reiterat que no hi ha proves de les acusacions policials. En la protesta, els activistes han manifestat que el cas de Badaoui és un exemple “d’islamofòbia” i de “racisme institucional”.

En Mohamed Said Badaoui, conjuntament Amarouch Azbir, van ser deportats divendres passat al Marroc després que es fes efectiva l’ordre d’expulsió. El germà de l’activista ha explicat que es troba anímicament bé i que està vivint a Larache, una ciutat del nord del país marroquí, propera a Tànger. “És una situació molt injusta, per molt fort que siguis t’acaba afectat perquè et destrossen la vida de la nit al dia, veus com l’arrelament de 30 anys a Catalunya se’n va en orris, és molt dur”, ha expressat Jalal. El procés d’expulsió es va iniciar quan Badaoui va tramitar la nacionalitat. Actualment, encara no s’ha resolt el recurs presentat contra la denegació de la demanda de la ciutadania espanyola.

L’origen de la detenció de Badaoui és una denúncia de la Comissaria General d’Informació per “radicalisme ideològic” i “difusió de postulats radicals progihadistes”. El germà de l’activista ha reiterat que els cossos policials no han aportat cap prova i que tot és un muntatge. “El mateix relat policial que es va fer servir per a la denegació de la nacionalitat espanyola s’ha usat per a la seva expulsió”, ha subratllat. Per tot plegat, ha dit que presentaran una querella per denunciar les “formes” de tot el procés. Jalal Badoui també s’ha mostrat esperançat i ha agraït el suport institucional rebut, així com el de les entitats i veïns de Reus.

En la protesta, feta aquest dimecres al vespre a la plaça del Mercadal, s’han llegit diversos manifestos, els quals han lamentat l’expulsió de Badaoui i han assenyalat l’Estat Espanyol com el responsable de la deportació. Els activistes han reclamat justícia pel veí expulsat i han assegurat que es tracta d’un cas de “repressió institucional” i “d’islamofòbia”. “Tot està sent tan opac i fosc que l’únic que podem entendre és que l’expulsió és per escarmentar-nos als activistes en general, i sobretot, els que tenen a veure amb els drets de la comunitat musulmana. Això és intolerable i respon a una lògica molt perversa”, ha manifestat el president de Reus Refugi, Xifrè Ramos.

ACN