
Belén Gallo, directora per l’erradicació de les violències masclistes. Foto: Blanca Blay
Catalunya ha registrat 76 casos de matrimonis forçats entre el 2019 i el 2023, amb un repunt aquest darrer any amb fins a 18 de detectats.
Pel que fa al 2024, segons dades del Departament d’Interior, els tres primers trimestres es van atendre sis casos, dels quals quatre implicaven noies menors d’edat, un d’ells a la regió del Camp de Tarragona.
Ara bé, la directora general per a l’erradicació de les violències masclistes del Departament d’Igualtat i Feminisme, Belén Gallo, apunta a l’ACN que aquestes dades no visibilitzen la tasca de prevenció que es fa per evitar que es produeixin matrimonis forçats. “Que acabin en una necessitat real són molt pocs”, assenyala. Gallo assegura que el Govern treballa per oferir un abordatge específic per abordar aquest fenomen.
Altres notícies: |
Els matrimonis forçats s’atenen com a violència masclista i Gallo apunta que, quan ja es deriven a altres departaments o agents, és perquè “s’ha arribat massa tard”. Alguns dels matrimonis se celebren al país d’origen, explica Gallo, però “a efectes pràctics no deixa de ser un matrimoni”.
Segons les dades del Departament d’Interior, el 2019 es van registrar 15 casos de matrimonis forçats, 18 el 2020, 10 el 2021, 15 el 2022 i 18 el 2023. Dels sis casos atesos els primers nou mesos del 2024, tres van ser a la regió metropolitana sud, un a la metropolitana nord, un a la metropolitana de Barcelona i un a la regió del Camp de Tarragona.
ACN

Equip de redacció