.

.

TOTS 21

Fortificacions i trinxeres de la línia de defensa republicana al coll de Balaguer. Foto: Rafael López-Monné

Fortificacions i trinxeres de la línia de defensa republicana al coll de Balaguer. Foto: Rafael López-Monné

Perquè aquesta Setmana Santa els veïns i visitants del municipi puguin gaudir del patrimoni del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, l’Ajuntament ha programat dues visites guiades puntuals: una dedicada a l’hospital gòtic; i una altra, a les restes de la Guerra Civil.

La visita a l’hospital gòtic, prevista per al dissabte 26 de març de les 17 a les 18 hores, permetrà als participants conèixer amb més detall aquest conjunt monumental, que data de 1344 i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN); i admirar les estructures medievals encara visibles i l’entorn que s’albirava des de les escala-mirador que s’ha construït en una de les torres. Aquest mirador serà el punt de sortida d’aquesta visita, que serà gratuïta.

Sobre la guerra civil hi ha prevista una altra ruta a l’Hospitalet de l’Infant, el proper 27 de març, de les 10 a les 13 hores. S’anomena “La última línia de defensa” i inclou un recorregut en el qual s’explica què van construir els presoners del camp de concentració i es mostra una part de les fortificacions existents a la zona. En aquest cas, el punt de sortida de la ruta serà el Centre Cultural Infant Pere, on els participaran pujaran a un autobús; i el preu és de 3 euros (per als menors de 12 anys, la visita és gratuïta).

L'Hospital medieval de l'Hospitalet de l'Infant. Foto: Rafael López-Monné

L’Hospital medieval de l’Hospitalet de l’Infant.
Foto: Rafael López-Monné

Per participar en aquestes visites, és necessària la inscripció prèvia, a través del telèfon 977 82 21 22 o el mail: cultura@vandellos-hospitalet.cat. Les persones interessades a fer-les també poden apuntar-s’hi a la Biblioteca Infant Pere de l’Hospitalet. Més informació i horaris a: www.culturaalabast.cat

A banda d’aquestes visites guiades puntuals, s’obrirà el centre d’interpretació de l’oli de Vandellòs (conegut com a “Molí de l’Oli de Vandellòs) tots els matins de la Setmana Santa (excepte els dies 21 i 28 de març), de les 10 a les 13h, i durant aquest horari s’oferiran visites guiades a aquest equipament on es pot veure la maquinària original del molí, una pel·lícula dels anys 70 amb el molí vell a ple funcionament, figures de resina hiperrealistes, etc; i també s’hi pot escoltar el testimoni dels moliners que han utilitzat el molí.

Els que ho demanin podran visitar, dins del mateix horari, Ca la Torre, la casa pairal que actualment acull l’arxiu històric municipal i una àrea d’exposició i interpretació del patrimoni del poble.