.

Imatge d’una de les urnes utilitzades durant el referèndum.

El record psicològic i material a les escoles continua oberta un any després del referèndum de l’1-O. Centres educatius on es van instal·lar les urnes reviuen l'”impacte” de l’actuació policial d’aquella jornada i alguns d’ells ressalten que algunes “ferides” encara estan obertes. Mentre alguns asseguren que s’ha treballat per tornar a la “normalitat”, altres remarquen que no s’han recuperat del “xoc”. Portes esbotzades, vidres trencats, ordinadors perduts, són part del balanç d’aquell dia. Els centres han reparat els desperfectes causats per l’actuació policial, però en molts casos es va fer amb recursos propis i pendents encara de si les assegurances assumeixen aquest cost.

Al Camp de Tarragona, els danys en centres educatius per les actuacions policials de l’1-O es van enfilar als 35.000 euros. Un dels més afectats va ser l’Institut Comte de Rius de Tarragona, on una inscripció amb la frase ‘1-O, no oblidem’ i diverses petjades de color groc pintades davant de la porta recorden aquella jornada. En aquest centre del barri de Sant Pere i Sant Pau, els efectius de la policia espanyola van trencar el vidre de l’entrada i es van endur els deu ordinadors de la biblioteca del centre. També van esbotzar vuit portes -una d’elles blindada- i van forçar tres armaris davant la sospita que allà s’hi podia ocultar material del referèndum.

Un any després, encara es poden observar senyals de la irrupció policial en algunes portes de l’institut. Els treballs de reparació es van allargar durant un mes i van costar més de 4.000 euros. Pel que fa als ordinadors, el centre no els va poder recuperar i va haver d’invertir més de 6.000 euros per reposar-los. El director de l’institut, Narcís Almena, ha opinat que els agents podrien haver demanat que s’obrissin les portes i armaris, i que podrien haver retornat els ordinadors sostrets.

En declaracions a l’ACN, Almena ha assenyalat que ell no es trobava a l’institut el dia del referèndum, però que la intervenció policial va causar “impacte” en la comunitat educativa. L’endemà, l’activitat al centre es va poder reprendre amb relativa normalitat, malgrat que els alumnes que havien d’utilitzar els ordinadors de la biblioteca no van poder-ho fer durant un mes. L’institut acull uns 1.400 alumnes i un centenar de professors.

Per recordar els fets de l’!-O, l’ANC de Tarragona ha convocat un seguit d’actes per aquest cap de setmana que contemplen una encartellada popular i una concentració i manifestació dissabte a la plaça de la Font.