.

.

TOTS 21

El CDIAP Santa Tecla es trasllada per ampliar les instal·lacions al centre de la ciutat

El CDIAP Santa Tecla es trasllada per ampliar les instal·lacions al centre de la ciutat

Un 7,5% dels infants tarragonins de fins a sis anys podrien patir algun trastorn del neurodesenvolupament, segons les dades del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç Santa Tecla (CDIAP). Els més freqüents són els del desenvolupament del llenguatge i els de la relació i comunicació. A més, cal tenir en compte que el 68% corresponen a nens enfront d’un 32% de nenes, segons han explicat aquest divendres els responsables del centre.

El CDIAP, que va atendre 264 infants l’any 2018, es va traslladar a final d’agost a un nou local del centre de Tarragona que li ha permès gairebé duplicar la superfície..

El Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) Santa Tecla dona servei a una àrea d’uns 65.000 habitants de la Part Alta, el Serrallo i el Nou Eixample de Tarragona. D’aquests, 3.226 són infants entre zero i sis anys. Segons la directora, Marta Bladé, uns 230 -el 7,5% dels infants de la seva àrea d’influència- pateixen o tenen el risc de patir un trastorn del neurodesenvolupament.

El centre ofereix un servei especialitzat i gratuït de prevenció, diagnòstic i tractament dels trastorns del neurodesenvolupament. En concret, abasta els àmbits del desenvolupament motor, el visual, l’auditiu i psicomotor, el cognitiu o de llenguatge, i l’emocional, entre d’altres.

El trastorn en el desenvolupament del llenguatge va ser el que més es va tractar durant l’any passat. En concret, es van atendre 95 infants per aquest motiu, dels quals 70 eren nens. També destaquen els 41 casos relacionats amb els trastorns de la relació i la comunicació, la majoria també nens.

La major prevalença en nens d’aquests trastorns es deu al fet que el seu neurodesenvolupament és «més lent» durant la infància que el de les nenes, tot i que «quan arriben a una edat més madura ja s’ha estabilitzat», segons ha explicat la directora del CDIAP.

Noves instal·lacions més amplies i amb més llum

El CDIAP es va implantar a Tarragona el desembre del 2010 en un local de l’avinguda de Catalunya i ara amb el trasllat a la plaça Verdaguer ha gairebé doblat l’espai -ha passat de 143 a 260 metres quadrats. L’equipament disposa de dues sales més de les que tenia abans i de majors dimensions. El nou centre manté la plantilla i inclou una treballadora social, una psicòloga, un neuropediatra, un fisioterapeuta, un logopeda i un psicomotricista.

La Xarxa Santa Tecla ha invertit uns 70.000 euros en l’adequació de les instal·lacions i uns 3.000 més en la compra de nous materials.

ACN. Mar Rovira