TOTS 21

Imatge de la roda de premsa telemàtica de presentació del darrer Radar Cambra del 2020. Foto: Cedida

Tres de cada quatre empreses de Reus i comarca han vist perjudicada la seva facturació anual per la covid-19. El 50% creu que la reducció se situarà entre el 10% i el 25% respecte el volum de facturació previst. Malgrat aquest escenari negatiu que recull el darrer Radar Cambra del 2020, presentat aquest dijous per la Cambra de Comerç de Reus i el Gabinet Ceres, la dada que més despunta és que augmenten les expectatives optimistes sobre la situació econòmica de la zona a un any vista i que la crisi acabarà en l’horitzó d’un any i mig. Els empresaris enquestats, més de 200 -si bé només han respost una trentena per la pandèmia-, també deixen constància de la dificultat d’accedir a programes i ajudes de l’administració pública a les empreses.

Un 78% de les empreses han buscat informació -front gairebé un 20% que no ho han fet- i la gran majoria coincideix en què es difícil o molt difícil accedir-hi. La 28a onada del Radar Cambra, corresponent al 4t trimestre del 2020, es veu eclipsat per la pandèmia, amb dades pessimistes. Així, un 44% dels empresaris enquestats afirmen estar molt pitjor que ara fa un any.

L’altra cara de la moneda, però, és que les seves expectatives futures ara són més bones. Més d’un 53% creuen que d’aquí a un any s’estarà millor i un 6%, molt millor. L’enquesta també desprèn més optimisme de l’empresariat sobre la fi de la crisi. La gran majoria ho situen entre els 6 mesos i els 24 mesos. Els que opinen fora d’aquest ventall, són percentatges residuals.

L’enquesta recull que la principal afectació de la pandèmia és la caiguda en vendes per a més de la meitat dels enquestats. Per altra banda, també destaca que un 31% ha impulsat la venda online i un 28% s’ha llançat en publicitat online. També val a dir que un 28% no ha pres cap mesura i un 6% creu que la covid-19 fins i tot tindrà un impacte positiu en la seva facturació.

Indicadors pessimistes i expectatives optimistes en la 28a onada del Radar Cambra, que s’ha presentat telemàticament a la Cambra de Comerç de Reus. El Radar Cambra és una enquesta de conjuntura i perspectives econòmiques a les empreses que des de 2013 impulsen la mateixa Cambra i l’Ajuntament de Reus, amb el desenvolupament tècnic del Gabinet Ceres.

Núria Torres